Kadın Cinsel Hastalıkları Adet Kesilmeleri

Kadın Cinsel Hastalıkları Adet Kesilmeleri : Dölyatağı Sebepli Âdet Görememe
Dölyatağı anzası sebebiyle adet görememe iki ana grupta İncelenmektedir:

1- Travma (Yara veya Zedelenme) Kaynaklı Dölyatağı Yapışıklıkları: Dölyatağının ön ve arka çeperleri birbirine yapışarak adet görmeyi engellemektedir. Bu anza, doğum veya düşük sonrasında ortaya çıkar. Daha çok kürtaj (ceninin rahimden kazınması) sırasında mukoza tabakasının bütünüyle yıkılması ve mukoza (zar) damarlarının yaralanması sonucu oluşan yapışıklıklar söz korucudur. Hormon eksikliği olmadığı ve yumurta üretimi sağlıklı yürüdüğü halde, adet kanamaları gerçekleşemez. Dölyatağı filminde, zımba ile delinmiş gibi, kenarlan tırnaklı, düzensiz boşluklar görülür.

Ne Yapmalı?
Tedavi cerrahidir. Ya sondalarla, ya da neşterle yapışkanlıklar giderilir. Yeniden yapışmalan önlemek için dölyatağı boşluğuna özel bir alet yerleştirilir.

2. Üreme Organları Tüberkülozu: Ergenlik öncesi dönemde geçirilmiş bir tüberküloz vakasında, dölyatağı çeperleri birbirine yapışabilir. Daha geç dönemlerde ise, Koch basili adı verilen bir mikroplanma sonucu yine dölyatağı çeperlerinde yapışkanlıklara rastlanır. Hastada hiçbir içsalgı bozukluğu ve hormon eksikliği olmamasına rağmen adet göremez.
Ne Yapmalı?
Aksaklığın giderilmesi için, tedavinin metodunu tesbit etmek maksadıyla, üç tip muayene uygulanır:
a) Karşıt madde verilerek dölyatağı filmi çekilir.
b) Dölyatağı mukozasından parça alınarak laboratuvar testine tabi tutulur.
c) Kann içine bakma muayenesi uygulanır.Tedavide, öncelikle tüberkülozla mücadele edilir. Hastalık iyice kontrol altına alındıktan sonra, yapışkanlıklar açılır.

Yumurtalık Kaynaklı Âdet Göremem
Bazı yumurtalık iltihaplan ve urlar, yumurte a üretimine engel olur ve dolay- siyle adet görmemeye sebep teşkil eder. Yumurtalık kaynaklı özel bir anza şekli daha vardır ki, erkeksi kıllanmalara ve bızır büyümesine yol açar. Bu durumda hormon düzensizliği de anzaya eşlik etmektedir.İyi gelişmemiş yumurtalık anzalan- na “tam yumurtalık yetmezliği” diyoruz ki; erken menapozlara (yaşdönümü) yol açar. Tam yumurtalık yetmezliği, çok erken, genellikle 35 yaşlannda görülür. Daha önce de ortaya çıkabilir. En açık belirtisi, “sıcak basması” dediğimiz nöbetlerdir. Sıcak basması duygusu ile birlikte, kalp çarpıntısı, kalp bölgesinde ağn ve romatizma ağnlan da eşlik edebilir.

Ne Yapmalı?
* Bir kadın hastalıkları uzmanına müracaatla hormon testi yaptırmalıdır. Hormon testi, yumurtalık yetmezliğinin sebebini ortaya çıkarmada büyük kolaylık sağlar. Sıcak basması duygusu veren hipofizden salgılanan yumurtalık uyarıcı hormonların artmasıdır. Buna karşılık, yumurtalık hormon salgısı hemen hemen hiç yoktur. Tedavide, yumurtalık salgısının yerine, östrojenlerle ve progesteron (gerekli hormonlar) belirli bir düzen içersinde verilerek yumurtalık yetmezliği önlenir. Adet dönümü ve kanamalar düzene sokulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp