kabakulak hastalığı nedir

Kabakulak Belirtileri

  • Çenenin arka alt tarafında şişlik oluşur. Önce bir tarafta olur sonra diğer tarafta da görülür.
  • Tükrük bezlerinde ağrı vardır. Boğazda da ağrı hissedilir.
  • Ağız açıp kaparken, bir şeyler çiğnerken ağrı olur.
  • Hafif ateş ve baş ağrısı ortaya çıkar.
  • Hasta halsiz ve yorgundur.
  • Yumurtalıklarda iltihaplanma olursa, hasta karın ağrısı çeker.
  • Baş, şişlik olan tarafa doğru biraz yatık durur.
  • İştah kaybı görülür.
  • Hastalık şiddetli olursa ve iltihap yayılırsa boyunda tutulma olabilir.
  • Bulantı ve kusma buna eşlik edebilir.
  • Çok nadir vakalarda hastalık belirti vermeyebilir.

Kabakulak Tedavisi

Kabakulaktan korunmak için en etkili yol çocuğun aşılarının aşı takviminde belirtildiği gibi aksatılmadan yaptırılmasıdır. Bir çocuk kabakulak hastalığını geçirdikten sonra bağışıklık kazanır. Sonrasında tekrar görülmesi çok nadir gerçekleşir.

Çocuk aşı olduktan sonra bazı etkiler görülmesi normaldir. Çocuklar aşı olduktan sonra huzursuzluk, hafif ateş, aşı yerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir.
Tedavide amaç çocuğun şikayetlerini gidermeye yöneliktir. Ağrısını gidermeye ve ateşini düşürmeye yönelik tedavi uygulanır.

Kabakulak geçiren çocuğun iyice dinlenmesi oldukça önemlidir. Yatak istirahatı iyi gelecektir. Beslenmesine de dikkat etmeli ve ekşili yiyecekler çocuğa verilmemelidir.

Çocuğun bol sıvı alması sağlanmalıdır. Fakat asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyve suları da bu anlamda önerilmez. Çocuk ağzını açarken ağrı hissedeceği için bu onun sıvı almasını engelleyebilir. Sıvıyı kamışla içirmek uygun olacaktır.

Yemekte ve yutkunmada sorun yaşayacağı için katı yiyecekleri bir süre tüketmekte zorlanacaktır. Bundan dolayı çorba gibi sıvı yiyecekler ya da kolayca yiyebileceği diğer püre tarzında yiyecekler tüketilebilir.

Yetişkinlerde Kabakulak

Nedenini bilmediğiniz bir ağız kuruluğu yaşıyorsanız dikkate alın. Çünkü belirtilerin ilk görüldüğü yerler dış salgı bezleridir. Tükürük bezleri, gözyaşı bezleri, ter bezleri, genital organlardaki dış salgı bezleri, pankreasın dış salgı bölümü gibi yerlerde gelişen iltihap sonucu bezlerin görevinde aksamalar başlar. Öncelikle tükürük bezinde ve gözyaşı bezlerinde oluşan yetersizlik; tükürük salgısı ve gözyaşı salgısında azalma ve bunun sonucunda ağız kuruluğu; gözlerde batma-kuruluk hissi oluşturur. Parotis denilen kulakların önünde yer alan büyük tükürük bezlerinde aralıklı şişme ve ağrı görülür. Bu dönemde dikkatli kontrol edilmezse Kabakulak ile karıştırılır. Kabakulak genelde çocukluk çağında geçirilen bir virüs hastalığıdır. Eğer erişkin birinde kulakların önünde tekrarlayan kabakulak benzeri şişlikler olursa Sjögren Sendromu akla gelmelidir. Hastalığın seyrinde eklemlerde ağrı, şişme, deride çeşitli döküntüler, akciğer tutulumu, böbrekte taş oluşumu ve böbrekte kireçlenme gibi ek sorunlara yol açabilir. Ayrıca kemik iliğini etkileyerek kan hücrelerinde düşmeye de yol açabilir.

Kabakulak Nedir

Kabakulak veya epidemik parotit insanlarda oluşan bir viral hastalıktır.

Kabakulak virüsü Paramyxoviridae familyasının zarflı bir RNA virüsüdür. Aşısının geliştirilmesinden ve uygulanmaya başlanmasından önce dünya çapında yaygın bir çocukluk-dönemi hastalığıydı. Bununla birlikte bu hastalık hâlâ üçüncü dünya ülkelerinde önemli bir sağlık sorunudur.

Tükürük bezlerinin (genelde paratoid bezinin) ağrılı bir şekilde şişmesi ve ateş ile belirginleşir. Hastalığın semptomları ağırlaşırsa yani şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, sürekli kusma, devamlı uyku hali ve testislerde ağrı varsa derhal doktora götürülmelidir. Hastalığın semptomları genelde çocuklarda pek ağır değilken, ergen ve yetişkinlerde daha ağırdır ve nadir de olsa kısırlık (infertilite) veya subfertilite gibi komplikasyonlara yol açabilir.

ANNELER DİKKAT!!! KABAKULAK NE KADAR TEHLİKELİ?
Kabakulak genelde tehlikeli bir hastalık değildir. Kabakulak çocuklarda bazı geç komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlar arasında artrit, miyokardit ve sağırlık gibi komplikasyonlar sayılabilir. Ergenlikten sonra görüldüğünde testislerin etkilenmesinden dolayı kısırlık riski vardır. Kabakulakta pankreatit ve menenjit gibi bulgular varsa hasta sık takip edilmesi gerekir. Kabakulak tanısı konduktan sonra çocukta ense sertliği, sürekli (3-4)kusuyorsa, sürekli uyuklama ve dalgınlık, huzursuzluk varsa çocuk tekrardan oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından doktora götürülmelidir.

KABAKULAK ÇOCUKLUK HASTALIĞI MI?
Kabakulak sadece çocuklarda(okul çağı ve okul öncesi) görülebilen bir hastalık değildir. Şayet kabakulak hastalığını yetişkin kişi geçirmemişse, kabakulak aşısını olmamışsa yetişkin kabakulak hastalığına yakalanabilir. Bunun için bu durumlardan kabakulak aşısı yapılarak hastalık engellenebilir. Ergenlikten sonra özellikle erkek çocuklarda kabakulak hastalığı daha ağır seyretmektedir. Fakat ülkemizde kabakulak aşısının başarılı bir şekilde uygulanmasından sonra daha az yaygın görülmektedir. Kişi 20 yaşında bile olsa kabakulak geçirmemişse kabakulak aşısı olabilir. Kabakulak hastalığını geçirip geçirmediğini hatırlamıyorsa bu aşının vurulmasının olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

KABAKULAK NEDENLERİ
Kabakulak solunum salgıları yoluyla bir kişiden diğerine tükürük vasıtası aktarabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Çok bulaşma gösteren bir kişinin öksürmesi ve hapşırması ile aerosolize damlacıkların böylece diğer bir kişinin gözleri, burun veya ağız gibi organlarına bir temas ile hastalık yayılma gösterir. Öpüşme, yiyecek ve içecek veya faaliyetlerin paylaşımı kabakulak enfeksiyonu için başka nedenler arasında yer alır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp