kabakulak hastalığı hakkında bilgi

Kabakulak Belirtileri Nelerdir? : Tükürük bezleri, yumurtalık, testisler ve seyrek olarak da, vücudun diğer bölgelerine ilişkin bir virüs enfeksiyonudur.Nedeni: Enfekte eden organizma, bir para- miksovirüstür. Doğrudan temasla bulaşır. Kuluçka devresi 2-3 haftadır.Belirtileri: En fazla, kulağın ön ve altında bulunan tükürük bezi etkilenir. Hastalığın en sık görüldüğü kitle, çocuklardır ve bunlarda ilk belirti, genellikle, tükürük bezinin şişmesidir. Erişkinlerde ise, şişkinlik belirmesinden birkaç gün önce, halsizlik ve yüksek ateş ortaya çıkabilir. Tükürük bezinin şişmesi, başlangıçta rahatsız edici ya da ağrılıdır. Buluğ çağı sonrası hastalığa tutulunca, testisler de etkilenebilir; överlerin de hastalandığı bilinmekle beraber, virüsün erkek üretim organlarını etkilemesine daha sık rastlanır. Bu durumda, çok belirli ve ağrılı testis şişkinliği ortaya çıkar, ateş yüksektir, hatta hastadakonfüzyon belirebilir.

Kabakulak, delirium, şiddetli baş ağrısı ve diğer meninks tahriş belirtileriyle seyreder, menenjit ve ansefalit, ya da, iştahsızlık, kusma ve karın ağrısıyle belirlenen pankreas iltihabına yol açabilir. Tedavi: Basit, komplike olmamış vakanın tedavisi yoktur. Çocukların, genellikle 12 yaşından küçük erkek çocuklarının korunmasına çalışılmamalıdır, çünkü basit bir çocuk hastalığı olan kabakulak, erişkinde ağır seyreder.

Çocukları yatırmak dahi gereksizken, erişkinlerin hareketsiz^ kalması, hastalığın üretim organlarına yayılmasını önleyebilir. Testis iltihabı belirince, kortikosteroid- ler ve ağrı giderici ilâçlarla birlikte, pamuktan testis askıları kullanılır. Hastaya, karamsarlığı önlemek için, vakaların üçte ikisinin komplikasyonsuz iyileştiği, testislerden birinde atrofi belirse dahi, iki testisin kısırlaşmasının seyrek görüldüğü, anlatılmalıdır. Ayrıca, kabakulağı izleyen kısırlığın belirmesi, cinsel gücün eksilmesi demek değildir. Kabakulak aşısı vardır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp