kabakulak belirtileri ve tanısı

Kabakulak

Kabakulak, tükürük bezlerinde şişliğe yol açıp yanaklarda dolgun görünüme neden olan bir viral enfeksiyondur. Daha çok çocuklarda görülen ve bulaşıcı olan kabakulak, hastanın ağzından çıkan tükürük damlacıklarıyla bulaşır.Tıp dilinde parotitis epidemica denilen bu hastalık; genellikle kulak altında bulunan tükürük bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Basit bir çocukluk çağı hastalığı olarak görülse de, nadiren menenjit ve işitme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara da yol açabilir. Özellikle 2- 12 yaş arası aşısız çocuklar risk aILındadırlar. Bebeklere ilk olarak 15 ayda yapılacak kızamıkçık, kızamık, kabakulak aşısıyla bu hastalığa karşı koruma sağlanabilinir. Ancak tek doz aşı, ömür boyu koruyucu olmadığından önerilen zamanda tekrarını yaptırmak gerekmektedir.

Belirtileri

Hastalık ateş, titreme, kırıklık, kulağın önünde çiğnemeyle artan ağrı ve buradaki tükrük bezinde şişmeyle başlar. Nisbeten sık görülen diğer belirtileri arasında, beyin iltihabı ve erişkin erkeklerde yumurtalık iltihabı yapması sayılabilir. Daha az sıklıkta pankreas ve tiroit bezlerini de tutabilir. Kabakulağın bu çeşitli belirtileri birlikte veya ayrı ayrı görülebilir.

Tedavi

Kabakulak kendi kendisini sınırlayan bir hastalıktır. Destekleyici ve belirtilere yönelik tedavi yapılır.Hastalar mutlak yatak istirahatine alınır ve en az iki hafta diğer şahıslardan ayrı tutulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp