Kabakulak Belirtileri Nelerdir

Kabakulak Belirtileri Nelerdir :

Kabakulak bir paramiksovirus tarafından meydana gelen akut bir enfeksiyondur. Parotis bezinin tek veya çift taraflı akut, ağrılı şişliği en sık bulgudur. Diğer tükürük bezlerinin, santral sinir sisteminin, pankreasın, ve testisin tutulumu da kısmen sık görülür. Artrit, mastit, miyokardit, nefrit, ooforit ve tiroidit de görülebilir. Hastalık %30 oranında asemptomatiktir.

Tükürük bezlerinin iltihaplanması ile kendini gösteren akut bir enfeksiyon hastalığı olup. Alt çene kemiğinin hemen üzerinde tek veya çift taraflı şişkinlikle kendini belli etmektedir En sık 3-10 yaşlar arasında görülür ve bir kez yakalanıldığında hayat boyu bağışıklık kazanılır. Kabakulak aşısı 15. ayda kızamık ve kızamıkçık aşılarıyla birlikte yapılır. Çok bulaşıcı bir enfeksiyon değildir. Her ne kadar çocukluk çağında geçirilen bir hastalık olsa da daha önceden bağışıklık kazanmamış ergenler ve yetişkinler bu enfeksiyona yakalanabilir. Yetişkinlerde genellikle tehlike yaratmaz Testislerde şişme meydana gelirse mutlaka doktora gidilmelidir çünkü az da olsa kısırlık riski vardır.

Kabakulak Belirtileri

-Çenenin arka alt tarafında şişlik oluşur. Önce bir tarafta olur sonra diğer tarafta da görülür.

-Tükürük bezlerinde ağrı vardır. Boğazda da ağrı hissedilir.

-Ağız açıp kaparken, bir şeyler çiğnerken ağrı olur.

-Hafif ateş ve baş ağrısı ortaya çıkar.

-Hasta halsiz ve yorgundur.

-Yumurtalıklarda iltihaplanma olursa, hasta karın ağrısı çeker.

-Baş, şişlik olan tarafa doğru biraz yatık durur.

-İştah kaybı görülür.

-Hastalık şiddetli olursa ve iltihap yayılırsa boyunda tutulma olabilir.

-Bulantı ve kusma buna eşlik edebilir.

-Çok nadir vakalarda hastalık belirti vermeyebilir.

Kabakulak Tedavisi

Kabakulak tedavisinde kullanılan özel bir yöntem yoktur. Tedavi evde uygulanır. Hastalık belirtiler görüldükten iki hafta sonra iyileşmeye başlar. Genelde kullanılan ilaçlar hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Baş ağrısı için ağrı kesiciler, ateşi düşürmek için ateş düşürücüler kullanılır.

Hastanın yumuşak gıdalarla beslenmesi tavsiye edilir. Ağrının azalmasına yardım eder. Asitli gıdalardan kaçınmak gerekir. Çünkü tükrük salgısını arttırırlar. Bol miktarda su içilmelidir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Hasta ayrı bir odada, diğer aile üyelerinden izole edilmelidir. Yaklaşık on gün süren bir yatak istirahati tavsiye edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp