İşitme Sistemi Bozuklukları

İşitme Sistemi Bozuklukları : DOĞUŞTAN SAĞIRDÎLSİZ (R?, V)

Doğuştan olan sağırlık nedeniyle bebek hem sağır ve hemde dilsiz olabilir. Zira duymadığı için öğrenemez ve do-layısıyla da konuşamaz. Doğuştan sağır-dilsiz olma, kalıtsal bir hastalıktır. Bunlarda ses kısmı normaldir. Fakat daha doğuştan işitmediği için ses çıkartamaz. Böyle, doğuştan olan sağırlıkta veya akrabalarında bu tür sağır bulunanlar, çocuklarına çok dikkat etmeli ve daha bebek 6 aylık olmadan doktora götürülmelidir. Zira kulakta sağlıklı noktalar olabilir ve hekimlerce o kısımlar uyartılarak bebeğin kısmen de olsa, işitme kabiliyeti artırılabilir.Kulak sağır olmasına rağmen ses kısmı normal ise, çocuk 2 yaşlarında iken özel bir eğitimle konuşur hale getirilebilir veya derslerini takip edecek hale konulabilir.Bazen de beyindeki bir merkezin bozukluğu veya hamile annenin hamilelik sırasında kızamıkçık geçirmesi sonucunda, doğan bebek işitip duyamaz. Bu bozukluk, uzman hekim muayenesiyle anlaşılabilir. Kızların daha 13-19 yaşlarında, evlenmeden önce kızamıkçık geçirmeleri, ilerde bebeklerinin sağlığı bakımından iyi olmaktadır. Kızlar, aşılanarak, evlenmeden önce bu hastalık geçirilebilir.

IÇ KULAK SAĞIRLIĞI (D)(ihtiyarlık sağırlığı)

Hasta, çocuklukta ve orta yaşta iyi işitmekte ve konuşmaktadır. Fakat orta veya ileri yaşlarda, kalıtsal nedenlerle iç kulak labirentinde meydana gelen arızalarla ilk önceleri hafif ve tiz sesleri işitemez olur. Daha sonraları yüksek sesleri de işitemez hale gelir ve sağlıklı olan şahıs zamanla sağırlaşır.Öneri : İşitmede ağırlık başlayınca doktora gidilmelidir. Akrabalarında orta yaşlarda sağır kimse bulunanlar, daha dikkatli olmalıdırlar. Zira bu nevi sağırlık, kalıtsaldır.Not : Orta ve iç kulaktaki iltihaplar nedeniyle her yaştasağırlık olabilir. En ufak iltihaplanma ihmal edilmemeli ve doktora görünülmelidir.

OTOSEKLEROZ (D, V)

İç kulakta süngerimsi bir kemik kapsülü vardır. İşitmede bu sünger gibi kemiğin rolü büyüktür. Bu kemik, zamanla sertleşerek (kemikleşerek) kulak eskisi gibi iştemez olur.Kalıtsal olan bu nevi sağırlık, daha çok kadınlarda görülür. Kadınlarda bu rahatsızlık, bluğ çağma girildiğinde ve bir de menopoz döneminde ortaya çıkar; gebelik ve emzirme döneminde iyice artar. Hastalık nedeniyle yumurtalıklar çıkartılınca hastalık bir yerde duraklar ve az işitir halde kalı-mr. Bu rahatsızlık, iki kulakta birden Önce ağır işitmeye, sonra da sağırlığa yol açar. Hasta, önceleri hafif sesleri, daha sonra da yüksek sesleri işitemez olur. Bu hale gelince baş dönmeleri olur ve baş (kulak) içerisinde rahatsız edici gürültü duyulur. (Sünger gibi olan kemik, işitme ve denge sağlamada görev yapar.)

Öneriler : Etkin bir tedavisi henüz yoktur. Doktorlar hastalığın ilerlemesini durdurmaya ve rahatsızlık veren gürültüyü azaltmaya çakşırlar. İlk devrelerinde, bazen ameliyatla iyileşme sağlanabilmektedir. Bu arada elektrikli işitme cihazı ile bazı hastalar iyi işitebilmektedir.

KULAKTA UR (R?, D?)

Kulağın dıştaki kepçe kısmında doğuştan veya sonradan nohut veya fındık iriliğinde bir ur meydana gelir. Bunun kanser veya benzeri bir hastalıkla pek ilgisi yoktur. Kalıtsal bir bozukluk sonucunda meydana gelir.

KEDİ KURAKLILIK (D)

Doğuştan kulağın kepçe kısmında bir kısım kesik gibi olur ve kulak, kedi kulağım andırır. Bu, kalıtsal bir bozukluktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp