iltihaplı romatizma belirtileri ve tedavisi

İltihapli Romatizma Belirtileri : Romatizma genç yaşlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. 150‘nin üzerinde türü keşfedilmiştir ve romatizma genellikle iki tarzda görülür. İlk türünde genellikle sabah saatlerinde daha sık görülmektedir.Bu romatizma genetik sebeplere dayanmaktadır. Bu nedenle genç yaşlardada görülebilmektedir. İlerleyen saatlerde kişi hareket ettikçe ağrıları hafifler ve yokolur.

Bu türde romatizmaya iltihaplı romatizma denmektedir. İltihaplı romatizmada en çok görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir; el ve ayak bileklerinde, dizlerin iç kısımlarında ve dirseklerde ağrılar hissedilir ve bu ağrılar daha çok sabah saatlerinde görülür, ağrılar daha çok yorgunluk hissi ve halsizliğin ardından hissedilir, ateşte yükselme olabilir, çeşitli şişlikler meydana gelebilir, akşamüzerine doğru halsizlik hissi artar, görmede bulanıklaşma oluşabilir. İltihaplı romatizma diğer bir romatizma türü olan mekanik romatizmaya göre daha tehlikelidir. İltihap kana karıştığı durumda felce ve kalp krizine neden olabilmektedir. Bu da hayati tehlike demektir.

Romatizma Nedir


İkinci tür romatizmada ise günün ilerleyen saatlerinde ağrılar artacaktır. Bu romatizma türüne ise mekanik romatizma denmektedir ve daha çok yaşlı bireylerde mekanik romatizmaya rastlanır. Mekanik romatizma belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir; yüksek tansiyon, deride döküntüler ve kuruma, akşam saatlerinde başlayan ve şiddetini arttıran ağrılar, nefes darlığı.

Romatizmanın ülkemizde görülme sıklığı ortalama olarak %7‘dir. Romatizma iskelet ve kas sistemini olumsuz şekilde etkileyen ağrıları beraberinde getirecektir. Hareketlerde kısıtlanmaya sebebiyet verir. Kişi hareket ederken güçlük çeker. Bazı durumlarda yukarıda bahsettiğimiz gibi hayati tehlikeye bile yol açabilmektedir. Aslında romatizmanın belirtileri de çeşitlilki göstermektedir. Bazı hastalarda saç dökülmesine rastlanabilir. Ağrılar başa veya göze vurabilmektedir.

Romatizma İlaçları


Romatizma hastaları görecekleri tedavinin yanında yaşam tarzlarını da değiştirmelidirler. Özellikle eğer iltihaplı romatizma hastalığınız varsa düzenli bir hayat sürmelisiniz. Her zaman aynı saatte uyumalı ve uyanmalısınız. Yemek saatleriniz de buna bağlı olarak düzenli olmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenme de önem taşımaktadır. Stresli bir yaşam size iyi gelmeyecektir. Aşırı kilolar da sadece romatizma hastalığınız için değil genel olarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz için bi anlamda tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla dengeli beslenme ve düzenli yürüyüşler de fazla kilolarınızın artmasını önleyecek ve fazla kilolarınızı azaltacaktır. Özellikle mekanik romatizma hastaları fazla kilolara dikkat etmelidir çünkü hastalığın en büyük faktörleri arasında aşırı kilolar gelmektedir.

Romatizma Nedenleri

Fazla nemli ve rutubetli yerler, aşırı soğuk havalar da romatizmayı tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Günümüzde yaşamın hızlı akması, stresli ve yoğun yaşam koşulları hepimiz tarafından kaçınılmaz bir şekilde bizi etkilemektedir. Fakat nasıl bir durum içerisinde olursak olalım sağlığımız için her zaman stresten uzak durmalı ve aşırı derecede kendimizi yormamalıyız. Romatizmaya neden olan sebeplerden birisi de aşırı yorgunluk ve yeterince dinlenememektir.Kendi kendimize alacağımız önlemlerin yanısıra bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız bile doktora görünmeniz gerekmektedir. Romatizma tedavi gerektiren bir hastalıktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp