İdrar Yolları İltihaplanması Belirtileri

İdrar Yolları İltihaplanması Belirtileri : İdrar yolları iltihaplanması, idrar yolları erkeklerinkin- den kısa olan kadınlarda daha sık görülür. Bazen böbrek taşı, mesane taşı, vajina iltihabı ve besin alerjileri idrar yolu iltihapları ile karıştırılabilir. En doğru tanı için hemen doktorunuzu ziyaret edin.

İdrar yolu iltihaplanmasının önlenmesinde aşağıdaki adımların takip edilmesi önerilir:
 
• Bol bol sıvı, özellikle su tüketin.
 
• Tuvalet ihtiyacınızı hemen giderin.
 
• Alkol ve kafein tüketmeyin.
 
• Şeker, un ve nişastadan uzak durun.
 
• Süt ve süt ürünleri tüketmeyin.
 
• Bakterilerle mücadele için bol bol yabanmersini tüketin.
 
• Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
 
• Kişisel -özellikle genital bölge temizliğinize özen gösterin.
 
• Pamuklu iç çamaşırları kullanın.
 
• Egzersiz yapın. Her türlü egzersiz, enfeksiyonlarla olan mücadalenizde size yardımcı olacaktır.
 
• Sık sık gülün. Gülmek karın ve pelvik kaslarınızı harekete geçirir.İdrar yolları iltihaplanması, cinsel hayatı aktif olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
 
• Yeterince kayganlaşmadan cinsel ilişkiye girmeyin ya da doğal kayganlaştırdılar kullanın.
 
• Menopoz dönemindeyseniz “Ateş Basması Atakları ve Diğer Menopoz Belirtileri” bölümünde önerilen bitki çaylarını tüketin.
 
• Cinsel ilişkiye girmeden ve girdikten hemen sonra idrarınızı yapmaya çalışın.
 
• Partnerinizin cinsel ilişkiye girmeden önce kişisel temizliğini tamamlamasını rica edin.
 
• Küvette banyo yapmak yerine, duş almayı tercih edin. Aşağıdaki şifalı otları tüketin:
 
• Ekinezya
 
• Kırkkilit otu
 
• Uva ursi
 
Şikayetleriniz devam ederse mutlaka doktorunuza başvurun.

Alt İdrar Yolu Enfeksiyonları:

Şayet hastada sadece idrar yaparken yanma şikayeti varsa sorun genellikle üretraya ait bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu durum ''''''''üretrik'''''''' olarak adlandırılır. Bel soğukluğu en önemli nedenidir. Ayrıca cinsel birliktelik anında bulaşabilen mikroorganizmalar neden olmaktadır. Vajinal krem, cerrahi, sonta, kayganlaştırıcı gibi faktörler enfeksiyona neden olabilir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları:

Tedavisi geç kalmış alt idrar yolu enfeksiyonları zamanla mesaneden yukarı doğru çıkarak farklı alanlarda enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ulaşması durumu daha da ağırlaştırır. Bu tür tablolar ''''''''pyelonefrit'''''''' olarak tanımlanır. Bu hasta gruplarının acil tedavi olması gerekir. Çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir hastalıktır. Yakınmaların boyutu oldukça şiddetlidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri:

Titreme
Ateş
Mide bulantısı
Bel Ağrısı
Birden bire başlayan kusma
İdrarda bulanıklık ve kan görülmesi
Göbek altında ağrı
İdrar miktarında değişim
Sık sık idrar çıkma

İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri

Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu genellikle sindirim sisteminde mevcut olan bakterilere bağlı olarak gelişir. Şayet bu bakteriler idrarı dışarı atmaya sağlayan üretraya kadar ulaşırsa enfeksiyon kaçınılmaz olabilir.

Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanma meydana geldiği zaman idrar yolu enfeksiyonu açığa çıkabilir. İdrar yolu tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri böbrek taşlarıdır. Oluşan böbrek taşları bakterilerin çoğalacağı bir alan oluşturmuş olabilir.

Kabızlık: Düzenli aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır. İdrarın düzenli atılımı sağlanırsa idrar yolu daha temiz kalır. Fakat bazı durumlarda idrar düzeni bozulabilir. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir faktördür.

Mesanenin tamamen boşalmaması: Şayet mesane tamamen boşaltılamıyorsa ve idrar mesanede çok fazla kalıyorsa bu sorun enfeksiyona yol açan bakterilerin artmasını sağlayabilir.

Genital hijyen: Tuvalet temizliğine gerektiği kadar özen göstermemek enfeksiyon riskini arttırır. Aynı zamanda genital temizlik tuvalet dışında da çok önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek adına yararlı olacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı

İdrar yolu enfeksiyonuna tanı koymak oldukça kolaydır. Uygulanacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli olur. İdrar tahlilinde çoğu zaman lökosit ve bakteri görülmesi doğaldır. Tanı için önemli olan idrarın kirli olmamasıdır. Tanı için ilk gelen idrar boşa akıtılmalı, daha sonra ufak bir miktarı idrar kabına alınmalıdır. Bu tip idrarlara ''''''''orta akım'''''''' idrar adı verilir. Antibiyogram ve kültür testinin amacı enfeksiyon ve bakterinin türünü tespit etmektir. Dolayısı ile kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. İnatçı enfeksiyonlarda öncelikli olarak altta yatan neden tespit edilmeli, idrar akım ölçümleri alınmalı, sisteskopi ve ilaçlı böbrek filmi uygulanmalıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavisi ile hastaların %80''''inde iyileşme sağlanabilir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duymadan ya da kültür sonucuna göre farklı türlerden antibiyotik reçete edilebilir. Ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin başarı oranı arttırılabilir. Üst idrar yolu enfeksiyonu vakalarında hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon problemlerinde ilk olarak altta yatan sorunun çözümü için cerrahi gerekebilir. Kasık bölgesinde hakim olan ağrı için sıcak su torbasından yararlanılabilir. Uygulanan sıcak su torbası ile idrarın daha ağrısız bir şekilde dışarı atılması sağlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp