İdrar Torbası Sarkması

İdrar Torbası Sarkması :

Tıp dilindeki adı sistosel olan ve genelde kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. İdrar Torbası (Mesane) sarkması, vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesine bağlı olarak gelişmektedir. İdrar torbası sarkması çok nadir olarak, gençlerde ve doğum yapmamış kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bunun ortaya çıkmasındaki en önemli sebebi ise normal doğumdur. Genital organlarda sarkma özellikle çok sayıda ve güç gebelik yaşamış kadınlarda ortaya çıkar. Uzun süren ve zorluk çıkaran doğumlar genital organları yerinde tutan bağların uzaması, kimi bölgelerden yırtılması ve bu sebeple de organları yerinde tutma görevinin azalmasıyla neticelenir.

Çoğunlukla kadınlarda menopoz sonrası dönemde ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi ise menopozda kadınlık hormonu olan östrojen azalmakta, bu da pelvis tabanındaki kasların gücünü yitirmesi manasına gelmektedir. Sezaryen ile doğumu gerçekleşmiş olan kadınlarda ve hiç doğum yapmamış olan kadınlarda ise sarkma çok daha ender şekilde ortaya çıkar. Kısaca, çok sayıda doğum, iri bebek doğurma, doğumda meydana gelen vajina yırtılmaları, karın içi basıncını artıran kronik öksürük, aşırı şişmanlık ve ağır işlerde çalışma idrar torbası sarkmasını ortaya çıkaran faktörlerden sayılmaktadır.

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri
- İdrara sık sık çıkma isteği
- İdrar yaparken zorluk yaşama
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- İdranın tam olarak yapılamadığı hissi
- Gülme, öksürme ve hapşırma esnasında idrar kaçırma
- Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma
- Sistit gibi, sürekli idrara çıkma gereği
- Vajinadan bir kitlenin sarkması ve bunun görülebilmesi
- Ağır kaldırma, zorlanma veya ıkınma hallerinde vajinanın sarkması

İdrar Torbası Sarkması Tedavisi
İdrar torbası sarkmasının tedavisi, kadının yaşına, hastalığın evresine, genel sağlık durumuna ve daha sonra hamilelik isteyip istemediğine göre farklılaşır. İleride hamile kalmak istemeyen bir kadında mesane sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli çoğunlukla hastanın dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarı kaldırılmasıdır. Bu yöntemde başarı oranı yüzde ellilerdedir. Sarkmanın şiddeti çok fazla ise ya da ameliyat geçirilmiş ve hastalık tekrar nüks etmişse o zaman meş adı verilen tıbbi bezler mesane altına yerleştirilir. Bu tekniğin başarısı ise neredeyse yüzde 90′lardadır.

İdrar torbası sarkması ile beraber idrar kaçırma da mevcut ise, bu problemin tedavi edilmesi için daha farklı operasyon yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bu ameliyatlar 20-30 dakikada tamamlanır ve başarı oranı % 90’ın üzerindedir. Sistosel düzeltme ameliyatı ardından vajina genişlemesi problemi olan kişilerde bu gibi rahatsızlıkları azalacak ve cinsel hayattaki şikayetleri de yarıya indirecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp