İdrar Yolları Antiseptiği Nedir?

İdrar Yolları Antiseptiği Nedir? :

İdrar yolları iltihabı (Sistit)

Tatilcileri bekleyen gizli tehlike: Havuz sistiti
Tatiliniz kâbusa dönüşmesin. Sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzlar ve kimi zaman da deniz suyu, idrar yolu enfeksiyonları''''na neden olabiliyor. Havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikâyet ise "havuz sistiti" olarak gösteriliyor.Sistit; mesanenin (idrar kesesi) iltihaplanmasıdır. Anatomik olarak erkeklerden farklı olmalarından dolayı kadınlarda daha sık görülen sistit, ihmal edildiği takdirde kronikleşebilir ve üriner sistemde (mesane ve böbreklerde) kalıcı hasara neden olabilir. Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha sık görülür. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçirmekte. Kadınlarda sistitin daha fazla görülmesinin en sık sebebi üretranın daha kısa olması. Sistit''''in en sık görülen etkeni, vakalarının yüzde 85''''inden sorumlu olan kolibasili. Normalde bu bakteriler kalın bağırsakta bol miktarda bulunurlar. Bazı risk faktörlerinin varlığında bu bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olurlar.

Sistite neden olan risk faktörleri

* Kötü genital temizlik.

* İdrar akımının engellendiği durumlar.

* Nörolojik olarak mesanenin boşalamaması.

* Şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık.

* Sistit yeni evlilerde daha sık görülür ki, buna ''''balayı sistiti'''' denir.

* Menopoz dönemi.

* Erkeklerde prostat ve üretra.

Sistitin belirtileri

* İdrar yaparken yanma, sızı, ağrı.

* Sık idrara çıkma ve az idrar yapma.

* Acil idrar yapma hissi.

* Kötü kokulu ve bulanık idrar.

* Cinsel ilişki sırasında ağrı.

* Kasıklarda ve göbek altında ağrı .

* Hematüri (idrarda kan olması).

Sistit nasıl tedavi edilmeli?

Bakteriyel bir hastalık olduğundan dolayı tedavide antibiyotikler kullanılmalıdır. Kültür sonuçları çıkana kadar tedaviye gram negatif basillere etkili ilaçlarla başlanmalı. Daha sonra tedavi kültüre göre düzenlenmeli.

Sistitten korunmak için neler yapılmalı?

* Günlük su alımı en az 2 litre olmalı. Su, bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar.

* Kahve, koyu çay, alkol gibi içecekler ve acılı baharatlı yiyecekler en aza indirilmeli.

* Mümkün olabildiği kadar sık idrara çıkılmalı. İdrarı tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır.

* Tuvaletten sonraki temizlik doğru olmalı. Sadece kâğıtla silinmek yeterli değildir. Anal bölge mutlaka bol suyla yıkanmalı. Ancak aşırı hijyen takıntısı normal vajinal florayı bozabileceğinden dikkatli olunmalı.

* Vajinal deodorant, parfümlü sabun, pudra kullanımı idrar kanalını tahriş edebileceğinden dolayı bu tür ürünler kullanılmamalı.

* İç çamaşır tercihi doğru yapılmalı. Sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırları giymeyin.

* Pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve her gün değiştirilmeli.

* Menopoz sonrası dönemde östrojen kremleri kullanılmalı.

* Özellikle yaz aylarında havuz sistitine dikkat edilmeli. Kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalı. 

İdrar yolları iltihabı (sistit) kadınların korkulu rüyası
İdrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen "sistit" hastalığı, başta kadınlar olmak üzere birçok insanın korkulu rüyası.Uzmanlar, kadınların yüzde 20''''sinin hayatları boyunca bir kez sistite yakalandığını bildiriyor. İdrar yollarının iltihaplanması ile oluşan ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan olan sistitin, tedavisinde geç kalınması halinde, böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilen ciddi bir hastalık haline geldiği, idrar kesesi (mesane) ve böbreklerde kalıcı hasarlar bırakabildiği ifade edildi. Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Yılmaz Salatan, sistiti harekete geçiren risk faktörleri arasında çok eşlilik, idrar sondası kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı, genital hijyene dikkat edilmemesi, önceden geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar, yaşlılık ve idrar yolunda çeşitli nedenlerle oluşan daralma veya tıkanmalar gibi birçok etkenin bulunduğunu dile getirdi.

Hastalığın oluşumundaki sebepleri sıralayan Dr. Salatan, "Normalde bakteriler; üreme organlarının girişinde ve anüs bölgesinde yaşar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye (idrar kesesi) ulaşır. Mesaneye ulaşan bakteriler idrar yoluyla dışarı atılır. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazlaysa mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açar." dedi. "Hastalığın bulaşması cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir." diyen Salatan, sistitin en sık rastlanılan sebebi olarak E. Coli (koli basili) adlı bir mikroorganizmaya dikkat çekti.

Salatan, sistit hastalığının belirtileri arasında idrar yaparken yanma ve sızı, (idrar yaptıktan sonra da sürebilir) sık idrara çıkma, bazen idrardan kan gelme, beliren ağrının kasıklara ve makat kısmına yayılması, ateş, terleme, yorgunluk, kusma ve bulantı, idrarın kötü kokulu olması, cinsel ilişki esnasında hissedilen ağrıların en önemli belirtiler olduğuna dikkat çekti. "Teşhis için idrar analizi, idrar kültürü, üriner sistem ultrasonografisi, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen çekimini kapsayan tetkiklerle enfeksiyona zemin hazırlayan faktörler belirlenebiliyor diyen Salatan, "Sistit hızlı ve uygun biçimde tedavi edilirse önemli bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediğinde kronik ve insan bünyesini zayıf düşüren bir hastalığa dönüşebilir." şeklinde konuştu.

İdrar yollarında iltihaplanma
* 50 yaşındayım ve son yıllarda hemen hemen her 5-6 ayda bir idrar yollarında iltihap oluşması nedeni ile tedavi görüyorum. Bir hafta önce idrar yaparken yine yanma şikayetim başladı. Bu hastalıktan nasıl kurtulabilirim? (K.F.)
Kasıklarda, belde ağrı ve idrar yaparken yanma şikayetine sebep olan idrar torbasının iltihaplanması yani “Sistit”, kadınların çok sık karşılaştıkları bir sorundur. En sık neden haznede olan akıntılar, dışkıdaki veya pis suların içindeki bazı mikropların idrar torbasına yerleşmesidir. Genelde idrar tahlili sonucu verilen antibiyotikler ile bu şikayetler 1-2 günde geçer. Fakat sizde bu hastalığın devamlı tekrar etmesi nedeni ile benim size önerim kan şekerinize baktırmanız ve bir böbrek, mesane ultrasonu yaptırtarak taş olup olmadığını araştırmanızdır.

İdrar Yaparken Yanma ve Sızlama...

Soru: merhaba, ben 33 yasinda evli bayanim, 2 gundur idrarimi yaparken bir sizlama ve yanma oluyor, ve sik sik idrarim geliyor, ne yapmak lazim beni cok rahatsiz ediyor bu durum?

Cevap: Rahatsızlığınız sistit olabilir. Sistit olayı bayanlarda sık görünen mikrobik bir enfeksiyondur,,bayanlarda mesaneden sonra idrar yolu kısa oluşu ve vajenin hemen üstünde açıldığı için bakteriler rahat bir şekilde mesaneye irer,Enfeksiyonu yaratmaları ise vücüt direncine bağlı düşük ise enfeksiyon oluşur,,cinsel yolla bulaşma olasılığı yok ama sağlıksız cinsel birleşmede bakterilerin mesaneye doğru girmesini kolaylaştırmış oluyoruz.Korunma yolları ise,Hijen ve temizlik,Sağlıklı ilişki ve vücüt direncini yüksek tutmaktır.Tedavisi ise sebeb olan bakterilere karşı uygun seçilmiş antibiyotiktir... Sorun devam ediyorsa bir hekime görünmenizi ve tedavi olmanızı öneririz.

1. Buku YaprağıEtkili bir idrar yolları antiseptiğidir, iltihabı giderir.
 
2. Ayı Üzümü Yaprağıİdrar yollarının nezleli iltihabında çok değerlidir.
 
3. Baldırıkara (Eğreltiotu)Orta güçte ama etkili bir idrar söktürücüdür.
 
4. Ortancaİdrar yolları ve mesanedeki iltihabı giderir.
 
5. SüsenDeğerli bir idrar söktürücüdür, idrar yollarının örtücü epitelini temizler.
 
6. FundaÇok değerli bir idrar yolları antiseptiği ve büzücüsüdür.
 
7. Atkuyruğu Filiziİltihaplı dokular üzerinde iyileştirici ve yatıştırıcı etki gösterir.
 
İyice karıştırın ve 20 doza bölün. Bitkileri özellikle ya Çay için doğranmış ya da toz halinde kullanın.Çay İçin Kullanım*- İki bardak kaynak suya bir doz ilave edin, örtün, 2 ila 3 dakika kadar ağır ateşte kaynatın, on dakika bekletin, sonra süzün ve yarısını sabah diğer yarısını akşam, ister yemeklerden önce ister yemeklerden sonra alın. Eğer kaynak su temini mümkün değilse, sıcak su kullanın ve yarım saat bekletin. Tadı iyileştirmek için bal, akide şekeri, vs. ile tatlandırılabilir.Toz İçin Kullanım: Bir dozu ikiye bölün, yarısını sabah diğer yarısını akşam, ister yemeklerden önce, ister yemeklerden sonra alın. Su ile veya bal, jöle veya reçel ile . karıştırarak da alınabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp