idrar bozukluğu nedenleri

İdrar Bozuklukları : İdrar yapma, idrar kesesinde toplanmış idrarın siyek (üretra) aracılığıyla dışarı atılmasını sağlayan ve istemli olarak kolaylaştırılan ya da engellenen bir reflekstir. Refleks erişkinin idrar kesesinde 300-400 ml idrar toplanınca başlar. İdrar kesesi duvarının gerilmesi burada bulunan gerilim alıcılarını uyarır. Uyarı omuriliğin sağrı bölümüne iletilir. Buradan gönderilen uyarılar ise idrar kesesinin en dış bölgesinde bulunan ve kesenin boşalmasında en önemli rolü oynayan itici kasa gelir.

İdrar yapma sırasında perine kasları ve siyeğin dış büzgen kası gevşerken, itici kas kasılır. Dış büzgen kasın ve perine kaslarının istemli kasılması idrar çıkışını bir ölçüde geciktirmeye ya da kesmeye yarar. İdrar yapma kolaylaştırıcı ya da engelleyici sinir merkezleri tarafından denetlenir. Beyin kabuğundan da (korteks) idrar kesesinin boşalmasını kolaylaştırıcı uyarılar gelir. Böylece idrar kesesinde çok az idrar bulunsa bile kese kasılabilir. Yenidoğanlarda ve bebeklerde işeme yalnızca bir reflekstir ve istemsiz olarak gerçekleşir. Bebeğin uyku sırasında da işemesi, istençli işemeyi denetleyen liflerin tam olarak gelişmemesine bağlıdır. Erişkinlerde zaman zaman görülebilen gece işemesi ise çeşitli sinirsel işlev bozukluklarından kaynaklanır.

Bazen insan önüne geçilemeyen bir idrar yapma isteği duyar. Birden sıkışır ve durum ne olursa olsun kendini tutamaz. Yer ve zamanın uygun olmadığını bilmesine karşın duyduğu zorunluluk karşısında idrar kesesini boşaltmaktan başka çare bulamaz. Bu durum bilinçli olduğundan istençdışı gelişen idrar kaçırmadan farklıdır. Acil işeme gereksinimine yol açan uyan, idrar kesesinin boşalmasından sonra ortadan kalkabileceği gibi, bazen birkaç damla idrar çıkarmakla bile kaybolabilir. Acil işeme bazı idrar kesesi, prostat ve siyek hastalıklarından başka bazı sinir sistemi hastalıkları sırasında da doğabilen bir gereksinimdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp