İçkulak İltihabı (labirentit) Belirtileri

İçkulak İltihabı (labirentit) Belirtileri : İltihap etkenleri içkulağa ulaşınca, mikrobun üreme hızına, kişinin genel ve iç- kulağm yerel durumuna göre serumlu ya da irinli içkulak iltihabına yol açabilir; hastalık akut ya da kronik gidişli olabilir. Akut biçimler her zaman geniş bir yayılım gösterir; kronik biçimler ise yaygın ya da sınırlı olabilir, yani yalnızca kulak salyangozu ya da arka (ves- tibüler) içkulakla sınırlı olabilir.Akut serumlu içkulak iltihabı: İçku- lağın üreme hızı düşük mikroplar tarafından istilasına bağlanmakla birlikte, genellikle ortakulakta yer alan iltihabi bir odaktan komşuluk yoluyla oluşur. İrinli içkulak iltihabında olduğu gibi ani ve etkili bir başlangıcı vardır.

Kulak salyangozunun zedelenmesine bağlı belirtiler aniden ortaya çıkar. Uğultuları bir süre sonra işitme yitimi izler; öteki belirtiler baş dönmesi, ağır denge bozuklukları, bulantı ve kusmadır. Uygun bir antibiyotik tedavisi ile tüm belirtiler iki üç hafta içinde kaybolur ve tam bir iyileşme görülür. Bazen hafif bir işitme bozukluğu kalabilir. Akut irinli içkulak iltihabı: Serumlu biçimden daha ağır gidişlidir; enfeksi- yonlu kulak zan çevresine yapılan hatalı tıbbi girişimler sonucunda ortaya çıkabilir. Hastalığın başlangıcı anidir. Çok şiddetli olan baş dönmeleri hastanın ayakta durmasını ve yürümesini güçleştirir, aynca inatçı bir bulantı ve kusma görülür. Sağırlık tamdır ve duyu hücrelerinin yıkımına bağlı olduğundan hastalık iyileştikten sonra da kalıcı sağırlık gözlenir.

Serumlu içkulak iltihabı ile aymcı tanı yapılması gerekir. İrinli biçimde işitme başlangıçtan beri ortadan kalkmıştır ve içkulak kesinlikle uyanlamaz, oysa serumlu biçimde işitme kısmen kalır. En azından ilk günlerde ve belli ölçüde bir vestibüler uyanla- bilirlik her zaman korunur. Akut içkulak iltihabına benzer bir klinik tablo, beyincik apsesinde de gözlenir; tedaviye karar verebilmek için mutlaka ayıncı tanı gerekir. Kronik serumlu içkulak iltihabı: Akut serumlu biçimden kalan bir iz olabilir ya da başlangıçtan beri kronik nezleli bir ortakulak iltihabından sonra bu biçimde gelişir. İltihabi süreç hafif de olsa, bağdokunun giderek artmasına ve daha duyarlı olan epitel dokunun yerini almasına neden olur. Zamanla bağdoku artışı ile seyreden bir içkulak iltihabı yerleşir ve ileri derecede işitme yitimi ortaya çıkar. Genellikle çok yavaş bir gidiş gösteren hastalığın özgün ve çarpıcı belirtileri yoktur. Bu yüzden bazen gözden de kaçabilir. Ama geçici içkulak tahrişi, ilerleyici sağırlık ve geçici baş dönmesine neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp