İç Basur Belirtileri

İç Basur Belirtileri :

İç basur dokusu anüsün iç tarafında dişli çizgi (linea dentata) olarak tanımlanan çizginin üst tarafında bulunur. Her insanda iç basur dokusu vardır ve olağan şartlarda görevleri kalın barsağın son bölümündeki basınç değişimlerine bağlı olarak şişip sönerek doğal yastıkçık şeklinde istemsiz gaz ve sıvı çıkışına engel olmaktır.

İç Basur Rahatsızlığının Ortaya Çıktığı Durumlar
- Uzun süre ayakta çalışan veya sürekli oturarak çalışan insanlarda
- Ikınarak tuvalet yapan ve tuvalette uzun süre oturan insanlarda
- Süreğen öksürük ve kabızlığı olan kişilerde
- Gebelik sırasında
- Kronik kabızlık ya da uzamış ishal durumunda

İç basur dokusunu barsak duvarına bağlayan Park bağları (Park ligamanı) zedelenir ve hemoroid dokusu aşağı doğru sarkmaya ve sarktıkça da şişmeye başlar. Bunun nedeni basur memesinin kirli kanını taşıyan damarlarda sarkma nedeni ile oluşan açılanma ve kirli kanın geri akımında zorlanmadır.

İç hemoroidler belirti ve muayene bulgularına göre dört dereceye ayrılırlar.

1. Derece İç Basur (Hemoroid): Hemoroid memesi üst kısımda 1 santimetrelik hafif kabarıklık şeklinde görülür. Yüzeyi tahriş olduğunda kanama eğilimindedir. Genellikle ara sıra kanama dışında ciddi bir şikayet yapmazlar. Hastanın görmesi ya da parmakla hissetmesi mümkün değildir. Fakat uzman tarafından anoskop dediğimiz 1-2 cm çapında 8-10 cm uzunluğunda bir aletle bakılarak tesbit edilebilir.

2. Derece İç Basur (Hemoroid): Hemoroid memesi makattan 3-4 cm üst kısımda 1-2 cm lik kabarık kırmızı alan şeklindedir. Normalde farkedilmez, ıkınıldığında dışarı kadar çıkar ve hasta eliyle hissedebilir. Hasta kalktığı anda müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden içeri çekilir. Yüzeyi hassaslaştığında kanama olur. Özellikle tuvalette ıkınma esnasında fışkırma tarzında kanama olabilir ve zamanla kansızlığa yol açabilir. Başka bir problem eklenmedikçe kanama dışında ciddi bir problem oluşturmaz.

3. Derece İç Basur (Hemoroid): Hemoroid memesi makatın 3-4 cm yukarısında 1-2 cm lik kabarıklık şeklinde farkedilir. Ikınmakla dışarı 3-4 cm olarak çıkar hasta elle yardım etmedikçe
kendiliğinden içeri giremez ve dışarıda kalır. Kanama eğilimi vardır. Ikınmakla fışkırır tarzda kanayabilir, kanama dışında ağrı, kaşıntı, ıslaklık ve dolgunluk hissi en fazla rastlanan şikayetlerdir.

4. Derece İç Basur (Hemoroid): Tedavisi ertelenen hemoroid zamanla daha ileri aşamalara geçer. 4. derecede artık iç basurlar ve dış basurlar birbirine geçmiştir. Dışarda hissedilen basur memeleri artık içeri girmez elle yardım edilip içeri sokulsa dahi hemen dışarı çıkar. Hasta otururken hemoroidler dışarıda olduğu için ağrı, genel olarak ıslaklık halı, sıkça kanama yeterince temizlenememe gibi şikayetler yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp