Huzursuzluk Nedenleri Nelerdir

Huzursuzluk Nedenleri Nelerdir

Bugün için yaygın anksiyete bozukluğunun nedeni ne yazık ki kesin olarak bilinememektedir. Ancak kalıtsal faktörlerin birçok hastalıkta olduğu gibi yaygın anksiyete bozukluğunda da etkisi olduğu kabul edilmektedir. Bunu kabul etmemizi sağlayan ise tek yumurta ikizlerinin her ikisinde birden yaygın anksiyete bozukluğunun olma oranının yüksek olmasıdır. Yine yapılan çalışmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin bu bozukluğun nedenleri arasında olduklarını göstermektedir ama başta da söylediğimiz gibi kesin olarak bir suçlu henüz bulunamamıştır.

Huzursuzluk Belirtileri Nelerdir

Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda iki grup belirtiler görülmektedir: ruhsal belirtiler ve bedensel belirtiler. Ruhsal belirtileri; aşırı endişe, kaygı, tasa, konsantrasyonda azalma, aşırı sinirlilik ve huzursuzluk, kötü bir haber alacağı beklentisi, tahammülsüzlük, çabuk irkilme, kolay yorulma, kontrolünü yitirme hissi, çıldırma hissi ve ölüm korkusu olarak sayabiliriz.

Bunların yanında tıpta derealizasyon olarak geçen kişinin kendinin dış dünyaya yabancı hissetmesi ve depersonalizasyon olarak geçen kişinin kendi bedenine veya bedeninin bir parçasına yabancılık hissetmesi de bu hastalar da görülebilir. Bedensel belirtilere gelecek olursak; bunların ortaya çıkmasında vücudumuzda bizim kontrolümüz dışında çalışan bir sinir sistemi vardır. Buna tıpta otonom sinir sistemi denmektedir ve soluk alıp vermemizi, kalbimizin hiç durmadan çalışmasını sağlamak bu sistemin görevlerinden sadece 2 tanesidir.

İşte bu sistemin aşırı çalışması sonucunda da yaygın anksiyete bozukluğu hastalarında bedensel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar; kalp çarpıntısı, terleme, ellerde titreme, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, tıkanma veya boğulma hissi, göğüste ağrı veya rahatsızlık hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, kaslarda gerginlik ve buna bağlı olarak kas ağrıları görülebilir.

Huzursuzluk Tedavisi Nasıldır

Tedavide hem ilaç hem de psikoterapi uygulanmaktadır. Orta şiddetteki yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda sadece psikoterapiler bile yeterli olmaktadır. Psikoterapi olarak da bilişsel davranışçı psikoterapiler kullanılmaktadır. Daha şiddetli hastalarda ise psikoterapilerle ilaç tedavileri birlikte verilerek tam düzelme sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu hastalar çoğunlukla psikiyatri dışındaki bölümlere ilk başvurularını yaptıkları için tanı almaları gecikir. Bu hastaların tedavilerinde asıl problem tanı almalarının gecikmesi ve ilaç tedavilerinin uygunsuz kullanımıdır. Önemli olan bu hastaların psikiyatriye başvurmaları ve tedavilerini(psikoterapi ve ilaç) düzenli olarak uygulamalarıdır.

Huzursuzluk İçin Okunucak Dua

*Yâ imâde men lâ imâde lehu!
Ey dayanağı olmayanın dayanağı!

*Yâ senede men lâ senede lehu!
Ey birikimi olmayanın birikimi!

*Yâ zuhre men lâ zuhre lehu!
Ey gelir kabağı otaayanm gelir kaynağı!

*Yâ gıyâse men lâ gıyâse lehu!
Ey koruyucusu olmayanm koruyucusu!

*Yâ hirze men lâ hirze lehu!
Ey övünecek bir şeyi olmayanın övüncü!

*Yâ fahra men lâ fahre lehu!
Ey itibarı olmayanın itibarı!

*Yâ izze men lâ izze lehu!
Ey yardımcısı olmayanın yardımcısı!

*Yâ muîne men lâ muine lehu!
Ey dostu olmayanm dostu!

*Ya enise men la enise lehu!
Ey sesine ses verecek kimsesi,olmayanm sohbet arkadaşı

*Subhâneke yâ lâ ilâhe illâ ente.El emmânü el eman hallisnî mine'l-huzni ve'l-keseli!
Seni tenzih ederim. Ey kendisinden başka ilah olmayan Allah'ım! Beni mutsuzluktan ve tembellikten koru!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp