Huzursuzluk Endişe

Huzursuzluk Endişe

Huzursuzluk Endişe

Huzursuzluk ve endişe birbirlerini sıralı bir şekilde takip eden rahatsızlıklardır. Sebepleri kişiye göre tartışmaya açıktır. Huzursuzluk ve endişe ile ilgili detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.



HUZURSUZLUK ENDİŞE :

Huzursuzluk:insanda tuhaf durumlar karşısında oluşan duygulanım durumu.Huzur halinin olmaması durumu. içten yükselen sıkıntı, yaşama dair kuşanılan hoşnutsuz tavırlar, için daralması, ruhun içten çıkıp özgürlüğe kavuşmak isteği. insanın içine sinen en sinsi ve en kavruk hislerden birisidir. Kimileri huzursuzluk nedeniyle oturup koca koca, sayfa dolusu yazı yazarken (ki şüphesiz ki tolstoy'un, Oğuz ATAY'ın ve daha nice kişinin yolda olmasını sağlayan da huzursuzluktu) , kimisi ise kendini sokaklara atmayı tercih eder.

Huzursuzluğun belli bir başı ya da sonu yoktur. Belirsiz bir şekilde başlar ve yine belirsiz bir şekilde sona erer. geriye ise kimi zaman, birkaç tütün dumanı kalır; birkaç entry ve hiç çekilemeyecek olan kısa filmlere replikler. Huzursuzluk eli ayağı düğüm eder, yorar. kurulan hayallerin gerçeğe akmamasından ileri gelen derin endişe. İnsanı dalga dalga kaplayan, geldiği yön, varacağı istikamet belli bile olsa, yine de bir belirsizlik taşıyan duygudur.

Endişe Sorunları: Korku ve endişe normal duygulardır: "Savaş veya kaç" tepkisi stres ve tehlike anında doğaldır. Kalp atışlarının hızlanması, tansiyon yükselmesi ve kasların gerilmesi gibi belirtiler, istek dışı tepkilerdir. Bu tepkiler, kandaki epinefrin ihtiva eden ve sempatik sinir sisteminde etkili olan katekolamin adındaki kimyevi maddelerin artan akışı sonucu meydana gelen fiziksel reaksiyonları belirler.
Savaş veya kaç tepkisi, insana tehlikeli durumdan kaçmak veya üstesinden gelmek için ekstra güç verir. Endişenin önemli bir karakteri, bu tehlikeli durumun ne olduğunun saptanamamasıdır.

BELİRTİLER

Kaynağı anlaşılmayan bir tehlikeye aşırı tepki, ve gerginlik hissi göstermek Hızlı çarpıntı ve terleme Ürpermek Mide ve bağırsak bozuklukları Titreme, kas ağrıları, huzursuzluk, rahatlayamamak Terleme Başdönmesi, ağızda kuruluk
Sabırsızlık, alınganlık, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu En az 1 ay süreyle, belirli bir korku veya panik nedeni olmadan, sürekli endişelenmek
Belirtilerden kurtulmak ümidiyle uyuşturucu ve ilaç almak

TEŞHİS

Endişe belirtileri, korkununkilere benzer. Kalp atışı, nefes alışı hızlanır, titreme görülür ve mide bulantısı başlar. Endişenin normal korkulara benzemeyen yanı ise, sizi bu kadar huzursuz yapan olayın ne olduğunu bilememenizdir. Ayrıca duygusal tepkinizin yoğunluğuyla karşılaştırdığınızda endişe kaynağının çok önemsiz olduğunu fark edersiniz.
Korku, anlaşılabilir, belirlenebilir bir tehlikeye tepkidir; endişe ise bilinçaltındaki bir dürtüye bilinçli reaksiyondur. Endişe aynı zamanda depresyonun veya en ileri derecede psikozun ilk fark edilebilir işareti de olabilir. Endişe, belirgin bir olaya bir tepki de olabilir ve buna durumsal endişe (situational anxiety) denir. Genel bir huzursuzluk hali de görülebilir. Buna da serbest dolaşan (free floating) endişe adı verilir.Genelde endişe rahatsızlıklarında, en az bir ay hiçbir fobi veya panik durumu olmadan sürekli endişe tazahürü görülür. Belirtiler arasında kas gerginliği, titreme, kas ağrıları, gevşeyememe, huzursuzluk, terleme, kalp çarpıntısı, hızlı hızlı nefes alma, ağız kuruluğu, sabırsızlık, çabuk sinirlenme, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü ve bitkin uyanma sayılabilir.Endişe, fiziksel hastalıklarla birlikte de görülebilir. Bazen kişiler bu endişeyi alkol, uyku hapları, trankilizan türü ilaçları fazla kullanarak yenebileceklerini sanırlar ve giderek ilaç bağımlısı olurlar. Endişe, bazen çocukluktaki korku, stres ve önemli kayıplardan da kaynaklanabilir.

TEDAVİ

Tedavide, yatıştırıcı ilaçlar (benzodiazepin gibi), içinizdeki çatışmayı anlamakta yardımcı olacak psikoterapi veya gevşeme tekniklerini öğretmek amacıyla davranış terapisi uygulanabilir. Bu tür ilaçları uzun süre kullanmak, bağımlılık yaratabileceği için dikkatli olunmalıdır. Kısa dönemde en hafif dozda kullanmak daha başarılı sonuç verir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp