Hükümet Ve Stk İlişkileri

Hükümet Ve Stk İlişkileri : CYBE önlenme ve destek programlarının yürütülmesinde hükümet ve STK’lararasındaki işbirliğinin başarısı; politik ortama, karşılıklı güvene, hükümetlerin STK’ların katkılarına açık olmasına ve STK’ların hükümet ile yapacakları işbirliğinden beklentilerine bağlıdır. Bu konudaki önemli engellerden bir tanesi, hükümetlerin ve STK'ların, işbirliğini engelleyecek düzeyde, birbirlerine şüpheyle yaklaşmaya eğilimli olmalarıdır. CYBE'lerin ve özellikle HIV/AIDS yayılımı hızlandıkça hükümet ve STK işbirliğine duyulan gereksinim de artar. Ancak yüksek HIV prevelansı başarılı bir işbirliğinin yeterli koşulu değildir.Başarılı bir işbirliğini engelleyen unsurların araştırılarak saptanması gereklidir ancak genelde hükümetlerin değişen toplum gereksinimlerine yanıt vermede yetersiz kalmaları, STK'ları hayal kırıklığına uğratır. Bu durumda STK'lar kendilerini güçsüz ve ikinci derecede yardımcı kuruluş konumunda hissedebilirler. Benzer biçimde resmi görevliler, STK'larla çalışmaktan endişe duyabilir; onları fırsatçı, yardım kuruluşları tarafından yönlendirilen ve toplumun genelinden çok küçük bir grubun çıkarı için çalışan örgütler olarak nitelendirebilirler. Kaynaklar üzerinde yapılan pazarlıklar ve özellikle donör kuruluşlarca sağlanan kaynaklar, STK'lar ve hükümet arasındaki ilişkiyi kısıtlayabilir.CYBE önleme ve destek programlarında STK ve resmi kurumların işbirliği yapmasının her iki tarafa da yararı vardır:

♦ Resmi kurumlarca sağlanan hizmetlerindaha geniş boyutlu ve maliyet yönündendüşük olmasına karşın, bu kurumlarıntoplumsal dinamikleri değerlendirmelerindeki yetersizlikler nedeniyle, tek yönlü ve yönlendirici olabilirler. STK'lar, deneyimlerine bağlı olmak koşuluyla, toplum katılımına daha fazla önem veren yöntemlerle çalışıp, program içeriğini etkileyebilirler.

♦ Resmi kurumlar ve STK'lar, farklı nüfus topluluklarına ulaşmada birbirlerini bütünleyici rol oynayabilirler. Diğer yönden ordu ve okul gibi kurumlarda hükümetin gruplara ulaşmadaki başarısı STK'lardan daha fazladır. Yasadışı konumda ve toplum tarafından damgalanan etkinliklerde bulunan gruplara ulaşmada ise STK'lar daha başarılıdır.

♦ STK'lar genellikle duyarlı toplumsal konuların ele alınmasında öncü bir görev üstlenirler. STK'ların bu girişimi daha sonra resmi kurumların daha geniş boyutta konuyu ele almalarına yol açar. Ancak bazen STK'ların çalışmaları resmi kurumların ele alınan konudan kendilerini uzaklaştırmalarıyla da sonuçlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp