hormonlar vikipedi

Hormonlar : Gastrin Birçok moleküler formu vardır. Ancak hepsinin aktivitesi C-terminalindeki 4 adet aminoasite bağlıdır. Orjinal gastrinin 17 aminoasiti olup 2098 dalton atom ağırlığında- dır. G-14 (pentagastrin), G-34 ("big gastrin") ve çok büyük gastrin olmak üzere değişik formları vardır. Mide antral G hücrelerinden G-17, proksimal barsaklardan G-34 salgılanır. Gastrik distansiyon ve midede protein varlığı gastrin salgılanmasını artırır. En önemli fizyolojik etkisi gastrik asit sekresyo- nunu artırmasıdır. Ayrıca gastrik mukoza, pankreas, ince barsak ve kolon mukozası üzerine trofik etkisi vardır. Gastrik motor aktivi- teyi artırır ve özofagus alt sifinkterini kasar.

Sekretin 27 aminoasitten oluşmuştur ve atom ağırlığı 3056 daltondur. Duodenum mukozasının S hücrelerinden asit pH da salgılanır. Farmakolojik dozdaki sekretinin en önemli fonksiyonu pankreasdan bikarbonat salgılatmaktır.

Kolesistokinin (CCK) Birçok moleküler formu vardır. C-terminalindeki son 8 aminoa- sit aktivitesini belirler. Oktapeptit plazmada dolaşan şeklidir. Hem kana karışarak direkthormonal etki hem de beyinde bulunduğundan nörakrin(nörotransmiter) etki gösterir. Îleumda da bulunur, fakat en yüksek düzeyde duodenumda gösterilmiştir. CCK'nin fizyolojisi tam anlaşılamamıştır. Çünkü serumda saptamak zordur. Duodenumda amino asit, yağ asitleri varlığında buradan salgılanarak kana karışır ve safra kesesinin kasılmasına ve pankreasdan enzimlerin salınmasına neden olur.

Gastrik inhibitor polipeptid (GİP) 43aminoasitten oluşan bu polipeptidin N-termi- nali sekretin, glukagon ve VİP’e benzer. Gastrik antrumdan ileuma kadar ki bölgede bulunabilir. İnsana GİP infüzyonu yapıldığında insülin sekresyonu artar, gastrik sekresyon ve gastrik motor aktivite azalır. Bu etkinin fizyolojik anlamda önemli olup olmadığı tam açıklığa kavuşmamıştır.

Motilin 22 aminoasitden oluşan bu hormon üst GİS'in endokrin hücrelerinde bulunur. Refleks motor aktiviteyi kontrol eder. İn- cebarsağı boş tutabilmek için barsak haraket- lerini artırır. Plazma seviyesi yemekten ve su içtikten sonra artar.

Pankreatik Polipeptid (PP) 36 aminoasitten oluşan pankreatik polipeptidin molekül ağırlığı 4226 dır. Pankreasın PP hücrelerinden salgılanır. Pankreas çıkarıldıktan sonra serumda hiç bulunmaz. Proteinli yemeklerden sonra sekresyon artar. Atropinle sekresyonu azalır. Hormonun fizyolojik etkisi pankreas ve biber sekresyonu inhibe etmesidir.

Nörotensin 13 aminoasitden oluşur. Molekül ağırlığı 1673 Daltondur. İleumun nörotensin hücrelerinde ve hipotalamusta bulunur. Yemek sonrası ve özellikle yemeğin miktarıyla orantılı artar. Fizyolojik konsantrasyonlarda mide boşalmasını geciktirir ve HC1 salgısını azaltır. Gıdalar ileuma ulaştığı zaman serum düzeyi artar.

Enteroglukagon İleum, rektum ve kolon mukozasında bolca bulunur. Pankreatik glukagon anti serumuyla reaksiyona girdiğinden bu adı almıştır. Birçok molekülü olmasına karşılık ancak biri pürüfıye edilebilmiştir. Gastrin gibi incebarsak mukozası üzerine tro- fîk etkisi, nörotensin gibi de gastrik fonksiyonlar üzerine inhibe edici etkisi vardır. 100 aminoasitten meydana gelmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp