Hormonal Spiral

Hormonal spiral hakkında bilmek istedikleriniz ve daha fazlası için aşşağıdaki makaleye bakabilirsiniz...

Hormonal spiral gebeliği nasıl engellemektedir ?

Son yıllarda yaygın olarak kullanılan progesteron içeren spiraller ülkemizde tek bir marka adında (Mirena) olarak satılmaktadır. Gövdesinde bulundurduğu bir hazneden her gün az miktarda progesteron hormonu salgılayarak gebeliğe engel olmaktadırlar. Progesteron hormonu servikal mukusu değiştirerek,rahim içini incelterek ve yumurtlamayı engelleyerek bakırlı spirallerden farklı olarak gebeliği engellemektedir.

Başarısızlık oranı ne kadardır ve kaç yıl süre ile etkilidir?

Spiral takıldığı günden itibaren 5 yıl süre ile gebeliğe karşı koruma etkisini devam ettirmektedir. Diğer bakırlı spirallerde olduğu gibi başarısızlık oranı %1-2 dir.

Spiral ne zaman ve nasıl takılır ?

Diğer spiraller gibi adetli iken takılır ve kendi takma mekanizması vardır.Spiral boru aparatı ile kolaylıkla takılır.Takılması normal bakırlı spirallere göre daha ağrılı olabilmektedir, bunun sebebi hem hormonlu spiralin hem de takmaya yardımcı olan plastik spiral boru aparatının biraz kalın olmasıdır. Adet miktarının fazla olduğu günler, takılması için en uygun günlerdir.

Normal doğum yapmamış kadınlarda genellikle takmak için rahim ağzını genişletmek gerekmektedir.Bu sebepten dolayı anestezi altında takılması tercih edilebilmektedir.

Hormonal spiral avantaj ve dezavantajları nedir ?


Normal spirallerin kanama miktarını arttırdığı 40 yaş üzerindeki kadınlarda özellikle tercih edilmektedir. Emziren, yeni doğum yapmış kadınlar için uygun bir yöntemdir.Her yaştaki kadına güvenle uygulanabilmektedir. Mirena ‘nın en büyük dezavantajı fiyatı ve progesteron hormonunun yarattığı yan etkilerdir.

Takılan kadınların en sık şikayeti adet görememe, az adet görme,kilo alımı ve göğüslerde şişkinliktir. Ancak etkisinin yüksek olması ve östrojen hormonunun içerdiği riskleri içermemesinden dolayı dezavantajları göz ardı edilip rahatlıkla ve güvenle kullanılabilmektedirler.

Korunma dışında başka amaçla da kullanılabilir mi?


Korunma amacı dışında başka tıbbi sebepler ile de kullanılmaktadır . Progesteron hormonu rahim içini incelttiği için fazla adet kanaması olan kadınlarda (eğer altta yatan ciddi tıbbi bir sebep yok ise) tedavi amaçlı kullanılmaktadır.Adet sancılarını da önemli şekilde azaltmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp