Hıv Ve Cybe’ı İçerecek Şekilde Çok Yönlü Üreme Sağlığı Hizmeti Mümkün Mü?

Hıv Ve Cybe’ı İçerecek Şekilde Çok Yönlü Üreme Sağlığı Hizmeti Mümkün Mü? : Çok yönlü hizmete bir örnek verelim: Bir kadın doğum kontrolü için kendi semtindeki bir ana-çocuk sağlığı merkezine başvuruyor. Bir hemşire ile yöntemler hakkında konuşurken, karnının alt bölgesinde bir ağrının olduğundan söz ediyor Hemşire bunun bir CYBE belirtisi olabileceğini kadına açıklıyor ve hekime muayene olmasını öneriyor. Hekim kadınla belirtileri hakkında konuştuktan sonra pelvik muayene yapıyor ve kadının CYBE riskini değerlendirmek için çeşitli sorular soruyor. Ardından CYBE tanısı koyarak reçete yazıyor ve ilaçları kullanmasının önemini, birkaç gün sonra belirtilerinde azalma olsa bile ilaçlarına devam etmesi gerektiğini açıklıyor.

Hekim hastasına bundan sonra kendini CYBE'dan nasıl koruyabileceği konusunda bilgiler veriyor. Muayene odasından çıkarken hemşire kadına kondom ve kocasını muayeneye çağıran bir kart veriyor. Ayrıca kocasını nasıl ikna edebileceğiyle ilgili ipuçları da söylüyor. Merkezden çıkmadan önce sağlık eğitim odasına uğramasını istiyor. Burada sağlıkeğitimiyle görevli bir diğer hemşire kadına kondomun nasıl kullanılacağını maket üzerinde gösteriyor, HIV/AIDS ve CYBE hakkında anlaşılır bir dille yazılmış, resimli broşür veriyor. Ardından kondom kullanımı ve HIV/AlDS'in önlenmesi ile ilgili birkaç dakikalık eğlenceli bir video izletiyor*12'.Bu örnekteki gibi çalışan birinci basamak kuruluşları CYBE önlenmesi, erken tanı ve tedavi konusunda etkili hizmetler üretebilir. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş tarafından CYBE hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetlerine entegrasyonu önerilmektedir. Ülkemizde de sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezleri oldukça yaygın olup, insanların CYBE hizmetlerine bu kuruluşlar üzerinden ulaşması çok daha kolay ve ucuzdur. Hizmetlerin bu şekilde verilmesi hastanelerin yükünü de azaltacak, hastaneler daha karmaşık sorunlarda yönlendirme yapılacaktır.

Ancak birinci basamaktaki CYBE hizmetinin etkin olabilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması şarttır:1- Sağlık çalışanlarına CYBE tanısı, tedavisi ile eğitim/danışmanlık konularında sürekli hizmet içi eğitim ve süpervizyon desteği sağlanmalıdır.2- Tanı ve tedavide kullanılacak standart rehberler hazırlanmalı ve bunlar gereksinimler doğrultusunda periyodik olarak güncellenmelidir.3- Belirtisiz hastalarda birinci basamak koşullarında uygulanabilecek laboratuvar gereçleri bulunmalıdır.4- Danışmanlık ve eğitim için uygun bir ortam ve gerekli araç-gereç sağlanmalıdır.5- Sosyal güvencesi olmayan hastalara ilaç desteği sağlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp