Hiv Tedavisi

Hiv Tedavisi : Günümüz teknolojisinin ilerlemesi ile tıp dünyasında da büyük gelişmeler yaşanmış ve HIV in tedavisinde olumlu gelişmeler yaşanmıştır.

Günümüze kadar bulunan ilaçlardan değişik etki mekanizmalarında olanların ikisinin veya üçünün birlikte kullanımıyla HIV pozitif kişilerin kaliteli ve uzun 1 yaşam sürebilmeleri sağlanmaktadır. Hiv hastalarının tedavileri ömür boyu doktor gözetiminde yapılması gerekir.

Spermdeki ve vajina salgısındaki HIV, dış ortamda birkaç saatte, kuru ortamda ise yarım saatte ex olur. HIV kurumuş kanda da kısa zamanda ex olur. HIV, sulandırılmış çamaşır suyu temas ettiğinde etkisini kaybederek yok olmaktadır. Ayrıca hiv hastalığının yok edilmesinde Ultraviyole ile ışınlama tedavisi de kullanılmaktadır. Su ve sabunla iyice yıkama ile bütün mikroplar gibi HIV de deriden tamamen uzaklaşır.

HIV ("Human Immunodeficiency Virus", insan Immun Yetmezlik Virusu) infeksiyonu, etken virüsün etkisiyle bağışıklık sisteminin giderek baskılandığı kronik bir infeksiyon hastalığıdır.

Hastalığın etkeni olan virüs (HIV), lentivirus ailesine mensup bir retrovirüstür. Retrovirüsler, tek sarmallı RNA içeren zarflı viruslardır. Reverse transkriptaz enzimi aracılığı ile genetik materyellerini çift sarmallı DNA'ya çevirip konakçı kromozomuna integre etme özelliklerine sahiptir.
insan lenfositlerinin yüzeyinde, hücre aktivitesi ve fonksiyonunda rol alan spesifik glikoproteinler mevcuttur. CD4 hücre yüzey antijeni taşiyan lenfositler, immunolojik reaksiyonlara yardim eden hücrelerdir. CD4 + lenfositler ayni zamanda HIV infeksiyonun primer hedefleridir. HIV infeksiyonun seyri boyunca CD4 +T hücre sayisi giderek azalir buna bağli olarak da AIDS için karakteristik firsatçı infeksiyonlar ve kanserler ortaya çıkar.

Virüs alındıktan sonra hastalık belli evrelerle seyreder. Aşağıda önce hastalığın bu seyri, sonra hastalık sırasında görülen farklı organ sistemlerine ait klinik bulgular ve hastalığın tedavisi anlatıldı.

I. HIV INFEKSİYONUNUN KLİNİK SEYRİ

HIV infeksiyonunun doğal seyri yedi evreye ayrılarak incelenmektedir.
1. Virüsün bulaşması
2. Primer HIV infeksiyonu ( Akut HIV infeksiyonu )
3. Serokonversiyon (Antikor oluşmasi)
4. Asemptomatik Dönem
5. Erken Semptomatik Dönem
6. Geç Semptomatik Dönem ( AIDS )
7. İleri Evre

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp