Hipoglisemi Beslenme

Hipoglisemi Beslenme: Hipoglisemi tedavisinde ana amaç yiyeceklerin emilimini ve sindirimini geciktirmektir. Bu aşağıdaki noktalara dikkat edilerek sağlanabilir.

* Kompleks karbonhidratların beslenmenizdeki yerini artırın. Bu çeşit karbonhidratlar basit karbonhidratlara göre kanda şeker oranın değişmesini daha az etkileyeceği için kandaki şeker seviyesinin daha sabit kalmasını sağlayacaktır. Kompleks karbonhidratlara örnek olarak tam buğday ekmeği ve tam buğday ekmeğiyle yapılan diğer unlu ürünler, kepekli makarna, esmer pirinç ve kuru baklagiller verilebilir.

* Basit karbonhidratlardan kaçının. Basit karbonhidratlara örnek olarak sofra şekeri, bal, reçeller, lokum, pastalar, tatlı - tuzlu pastane ürünleri, şekerler verilebilir.

* Lif alımını arttır. Sindirilebilir lifler genellikle sebzelerde, meyvelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda ve buğdayda bulunur. Karbonhidratlar lifle birlikte yendiğinde daha yavaş sindirilir.

* Taze meyveleri veya şeker eklenmemiş konserve meyveleri, meyve sularına tercih edin. Meyvelerin içindeki lif şekerin emilim hızını yavaşlatır.

* Öğünlerini az yiyin ve ara öğün mutlaka tüketin. Öğün aralarında mutlaka ara öğün yiyin.

* Kafein içeren içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durun. Kafeinin hipoglisemi etkilerinin (halsizlik, fenalık hissi gibi) aynısını ortaya çıkardığı ve kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerini sağladığı saptanmıştır. Kafein içeren gıdalara örnek olarak kahve, diyet ve normal kola, çay, çikolatalar verilebilir.

* Alkolden ve alkol içeren içeceklerden uzak durun. Alkol özellikle aç karnına içildiğinde kan şekeri seviyesinin düşmesine yol açar.

* Fazla kiloları vermeye ve sağlıklı kilonuzu korumaya çalışın. Kilo fazlası vücudun insulin kullanma kabiliyetini azaltır.

* Yağ tüketimini azaltın. Yağ oranı yüksek beslenme, vücudun insulini kullanmasını kötü yönde etkiler. Yağ kalori yönünden de fazla olduğu için yağ tüketimini kısıtlamak kilo vermeye de yardımcı olacaktır. Eğer kilo fazlanız varsa yağdan gelen kalorileri kompleks karbonhidratlarla değiştirilerek kilo vermeye ek bir destek sağlanmış olur.

* Et, balık ve tavuk grubunu kızartma yerine, fırında, ızgarada, buğulama veya haşlama yollarıyla pişirmeye özen gösterin.

* Et ürünlerini yağsız yapışmayan tavada pişirmeye çalışın.

* Etlerin görünen yağlarını ve tavukların derilerini pişirmeden önce ve sonra ayıklayın.

* Etler grubunu ekmeye, una veya herhangi karışıma bulamadan pişirin.

* Konserve balık alırken SUDA olanları yağda olanlarına tercih edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp