Hıpofız Hormonlar

Hıpofız Hormonlar : Hipofizde üretilen bazı hormonlar başka salgıbezlerini uyararak etki gösterir.Hipofızin ön lobundan salgılandığı bilinen altı tane hormon vardır: Adre- nokortikotrop hormon (ACTH), tireot- rop hormon (TSH), folikül uyancı hormon (FSH), lutein yapıcı hormon (LH), luteotrop hormon (LTH) ve somatotrop hormon (STH). Eskiden hipofızin ön lobundan fazla sayıda hormon salgılandığı düşünülürdü.

Bugün ayrı hormonlara bağlı ortaya çıktığı sanılan etkilerin, yukarıda sayılan hormonlara bağlı ve bu hormonların yüksek düzeyde salgılanmaları durumunda ortaya çıkan yan etkiler olduğu anlaşılmıştır.Somatotrop hormon dışındakiler, başka salgıbezlerini etkiler. Bunlar vücutta doğrudan etki göstermeden başka salgıbezlerini uyararak, bu bezlerin hormon üretip salgılamasını sağlar. ACTH böbreküstü bezlerini, TSH tiroi- ti uyarır; FSH, LH ve LTH ise eşey bezlerinin (gonat) işlevlerini düzenler. Yalnız STH vücuttaki organlar üzerinde doğrudan etki gösterir.

Adrenokortikotrop hormon (ACTH)- 1942'de bulunup elde edilmiştir. Hipo- fızin bazofil hücrelerinden salgılanır; çok sayıda aminoasitten oluşan bir poli- peptit yapısındadır. Bu molekülün 24 aminoasitten oluşan bölümü biyolojik etki gösterir. Öteki aminoasitlerden bazıları hormonun kandaki proteinlerle birleşmesini sağlar; hormon bu proteinler tarafından böbreküstü bezine taşınır. Bazı aminoasitler hedefine ulaşan hormonun etki göstermesi için, bezdeki hücrelerle birleşmesini sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp