Hazne (Vajen)

Hazne (Vajen) :

Dış tarafta, "Iabium" dediğimiz dudaklardan başlayan hazne, iç tarafta rahim ağzına kadar uzanmaktadır. Hazne, adet kanamasının dışarı atıldığı, üreme fonksiyonunun ağlandığı, cinsel birleşme sırasında penisin içine yerleştiği, birleşmenin sonunda erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplandığı, bebeğin doğumunun ikinci bölümünde genişleyerek onun geçişine izin veren organdır.
Haznenin yapısında çok sayıda damar bulunur, bu sebeple zengin bir kanlanması vardır. Bir milimetrelik hazne bölgesinde bile milyonlarca sinir hücresi mevcutttur. Bu yapısından dolayı oldukça duyarlı ve hassas bir organdır. Haznenin ön ve arka kısmı birbirine yaslanmış durumdadır, normal şartlarda bir metal boru gibi daima açık bir boşluğu yoktur. Ancak esnek yapısından dolayı bu durumu değişebilmektedir. Doğum ve cinsel birleşme gibi durumlarda bu duvarlar açılır ve organ o zaman boşluk kazanır. Haznenin dış taraftaki ağzının açıklığı, yaklaşık 3 cm kadardır. Ancak cinsel birleşme esnasında ve yukarıda değinildiği gibi doğum olayın açıklık bu fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayacak kadar genişleyebilir.
Hazne içerisinde birçok mikroorganizma bulunmaktadır. Çeşitli bakteriler, mantarlar, virüsler buraya yerleşmişlerdir. Bu mikroorganizma topluluğuna "vaginal flora adı verilmektedir. Ergenlik ile birlikte bu mikroorganizmalar vagene yerleşirler. Bu mikroorganizmalar vaginal sağlık için yararlı ve şarttır. Normal floradaki mikroorganizmalar, hastalık yapabilecek mikropların vagene yerleşmesini ve yayılmasını önler.
Kadının yaşına, gelişim durumuna göre haznenin yapısı da farklılık göstermektedir. Hazne, kız bebeğin doğumunda, onun çocukluk dönemine ve daha sonra buluğ çağına geçişinde, cinsel birleşmenin başlamasından sonra, gebelik döneminde ve menopozdaki kadında farklı fizyolojiye sahiptir. Bu farklılığı oluşturan faktörde kadınlık hormonlarındaki değişimdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp