Hava Yutma (aerofajÎ)

Hava Yutma (aerofajÎ) : Gürültülü geğirtilere yol açan hava yutma çeşitli nedenlerden kaynaklanabil en karmaşık bir olgudur. Uzun süredir sık sık geğirmekten yakınan hastalar incelendiğinde, bu kişilerin her geğirmeden önce hava yuttukları ve havanın yemek borusuna dolduğu gözlenir. Bu havanın önemli bir bölümü yemek borusunun alt bölümünde kalır ve ağızdan gürültülü bir biçimde çıkarılır. Uzun süre yinelenen geğirmeler heyecan ve ruhsal uyaranlarla şiddetlenen sinirsel bir süreç oluşturur. Hava yutma bazen karın ve göğüs boşluğunu etkileyen organik hastalıklara bağlıdır. Bu durumlarda hasta, geğirmenin yakınmalarını hafiflettiğini belirtir; böylece ağrının şiddeti ile yutulan hava miktarının karşılıklı olarak birbirini artırdığı bir kısır döngü oluşur. Hava yuttuğunun bilincinde olmayan hasta, bu süreci gaz oluşumunun artışına bağlı bir sindirim sistemi sorunu olarak algılar ve böylece gerginliğinin artması belirtileri sürekli hale getirir.

Gaz fazlalığı sindirim sisteminde birçok işlevsel bozukluğa neden olduğu gibi bazı özel hastalıkların ipuçlarını veren önemli yakınmalara da yol açabilir; bu durum özellikle sindirim kanalında aniden belirli bir hacmin üzerinde gaz biriktiği zaman görülür.

Akut mide genişlemesi (mide dilatasyonu) Midenin akut genişlemesinde mide kasları gerçek organik bir tıkanma olmadan, gaz ve sıvı birikimi nedeniyle hızla yayılır. Bu durum genellikle travmalara, cerrahi girişimlere bağlı olarak ya da ağır hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Genişleme kısa sürede büyük miktarda hava yutulmasıyla birlikte midenin ve mideyle yemek borusunun birleştiği mide ağzının (kardiya) gerginliğinde belirgin bir değişiklikten kaynaklanır. Akut karın gerginliği ve karında gaza bağlı davul gibi şişme (timpanizm) görülen, travma geçiren ya da önemli rahatsızlıkları olan bütün hastalarda akut mide genişlemesinden kuşkulanılmalıdır. Bu durumda karındaki gerginliği gidermek için midenin hemen entübe edilmesi, yani mideye sokulan bir tüple birikmiş sıvı ve havanın dışanya çıkarılması gerekir.

Midede ameliyat sonrası oluşan hava kabarcığı Mide fıtığı ameliyatları ya da gırtlağın tümüyle çıkarılması gibi cerrahi girişimler değişik süreçler sonucunda midede olağandışı bir gaz birikimine yol açabilir. Mide fıtığı ameliyatlarında en çok kullanılan cerrahi yöntem, yutulan havanın mide ağzı aracılığıyla normal yoldan atılmasını bir ölçüde engelleyebilir. Ameliyat sonrası dönemde hastaların yaklaşık yüzde 20'si geğiremez; yüzde 25-50'si de karında gerginlikten yakınır. Bu durum yutulan havanın midede kalmasına ve ancak küçük bir bölümünün makattan atılmak üzere bağırsaklara geçebilmesine bağlıdır. Gırtlağı tümüyle çıkarılmış hastalar ise yemek borusu aracılığıyla konuşmak zorunda kaldıklarından yemek borularına büyük miktarda hava girer. Bu hava daha sonra konuşma sırasında geğirtiyle çıkar. Hasta uzun süre konuştuğunda kamında olağandışı gerginlik ve gaz birikimi gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp