Hastanede Hangi Hizmetleri Beklemeli?

Hastanede Hangi Hizmetleri Beklemeli? : Birçok hastanede, hastaneye gelirken yanınızda ne getirebileceğinizi ve kabul edildiğinizde hastaneden neler bekleyebileceğinizi ayrıntılı olarak anlatan kitapçıklar bulunur. Bu bilgilerin bulunduğu kitapçığın size posta ile gönderilmesini istiyorsanız, hasta kabul bölümünü arayabilirsiniz.

YANINIZDA GÖTÜREBİLECEKLERİNİZ

Özellikle de, hastaneye isteğe bağlı kabul yoluyla giriş yapacaksanız, yanınızda götürebileceğiniz bazı şeyler:Belgeler Sağlık sigortanızla ilgili tüm bilgileri içeren belgeleri yanınızda götürün. Sigorta planınızın isminin ve kişisel numaranızın bulunduğu kartı mutlaka yanınızda bulundurun. Aynca, ehliyet gibi bir kimlik belgeniz de yanınızda olsun. Halen kullanmakta olduğunuz ilaçlann bir listesini de unutmayın (doktorunuzun alınması gereken doza ilişkin talimatlan okuyabilmesi için, mümkünse ilaç kutularını götürün). Hastanedeki doktorlar, herhangi bir ilaca alerjiniz olup olmadığmı da bilmek isteyeceklerdir.

Son olarak, yaşam istekleri belgesi veya sağlık bakım vekalet belgesi gibi gerekli yasal belgelerin birer kopyasını yanınızda bulundurmak da uygun olacaktır .Kişisel eşyalar Rahatınız için gereken her şeyi alın. Çoğu kimse, tuvalet eşyalan, okuyacak bir şeyler, fotoğraflar, bir miktar nakit para, gerekli olabilecek telefon numaralannın bir listesi, bornoz, terlik ve pijama (eğer hastanede verilen giysileri giymek istemiyorlarsa) götürürler. Bazı hastanelerde, eşyalarınızı güvenle saklayabileceğiniz kilitli dolaplar bulunur, ancak her zaman için değerli eşyalannızı yanınızda götürmemek en akıllıca iş olacaktır. Hastanelerde bile hırsızlık olaylan olabilir.

ÖN KABUL TESTLERİ

Kısa bir süre öncesine kadar, gerekli testler, siz hastaneye kayıt yaptırdıktan sonra yapılıyordu. Şimdi ise, gereken testlerin (kan tahlilleri ya da röntgen gibi), siz hastaneye kabul edilmeden önce yapılması daha muhtemeldir. Sizeuygulanacak tedavinin türü ile genel sağlık durumunuz, hekiminize ve anestezi uzmanınıza, hangi testlere ihtiyacınız olacağı konusunda ipucu verecektir.

RİSK VE FAYDALARI AÇIKLAMA (AYDINLATILMIŞ ONAM/BİLGİLENDİ- RİLMİŞ RIZA)

Doktorunuz, ameliyat veya deneysel tıp tedavileri gibi belli tedavileri önerdiğinde, aydınlatılmış onam/bilgilendirilmiş rıza vermeniz istenecektir. Hekiminiz veya doktorla birlikte çalışan diğer bir sağlık uzmanı, tedavinin risk ve faydalannı size açıklayacaktır; risk ve faydaları anlatan yazılı bir belge de verilebilir.Tedavinizle ilgili size açıklanacak olan bilgiyi ne şekilde almak istediğinizi düşünün. Olabildiğince fazla ayrıntı mı istiyorsunuz, uygulanacak yöntemin genel hatla- nyla mı anlatılmasını tercih ediyorsunuz ya da ikisinin arasında başka bir biçimde mi bilgilendirilmek istersiniz?

Tedaviye ilişkin risk ve faydalar açıklanırken aile üyelerinizden biri veya arkadaşınız gibi birinin yanınızda olmasını ister misiniz? Tedaviyi bir uzman doktor önerdiyse, karar vermeden önce birincil hekiminizle görüşmek isteyebilirsiniz; kendi doktorunuzla konuşmak, yeni tanıştığınız bir doktorla konuşmaktan daha kolay olabilir.Görüşmenizi, destekçinize de uygun olacak bir zamana ayarlayın. Belgeyi imzalamadan önce, sormak istediğiniz her şeyi sorma veya herhangi bir unsura ilişkin açıklama isteme konusunda rahat olun.İsteğe bağlı kabul durumunda hastaneye yatmadan birkaç gün önce, hastaneden aydınlatılmış onam belgelerini istemek yararınıza olacaktır. Böylece, formlan daha sakin ve telaşsız olduğunuz bir dönemde okuyabilirsiniz. Riskve faydalan iyice gözden geçirdikten sonra, tedavinin uygulanmasına karar verirseniz, aydınlatılmış onamınızı ne zaman verdiğinizi gösteren bir belgeyi imzalamanız istenecektir.Aciliyet teşkil eden bir dummda hastaneye gittiğinizde, ivedi bir tedavi uygulanması (ve ivedi bir karar vermeniz) gereken zamanlar olacaktır.

BAKIMA İLİŞKİN STANDARTLAR

Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlannın, görevlerini, hastanenin ve mesleki kuruluşların belirlediği standartlara uygun olarak yapmaları gerekir.Eğer almakta olduğunuz hizmete ilişkin herhangi bir unsurun standartlara uymadığmı düşünüyorsanız, yardım için hastanenin hasta temsilcisi ile irtibata geçin. Küçük sorunlar, genellikle üzerinde konuşarak çözülebilir. Doktorların ve hemşirelerin bağlı olduklan, sorunları çözmede belli yöntemler izleyen mesleki heyetler (tıbbi tescil heyeti/board of registration in medicine gibi) vardır.Çoğu hastane, ilk olarak Boston’daki Beth Israel Hospital’da geliştirilen bildirge gibi, bir Hasta Haklan bildirgesine uygun hareket eder

. Bu ilkeler, hastalann tedavi süresince saygı ve ilgi görmelerini, onlara tedavinin sonuçlanyla ilgili tam bilgi verilmesini ve onlann gizlilik haklarına saygı duyulmasını garanti eder.Hastaneniz size, kabul edildikten sonra, benzer ilkelerin bir kopyasını verebilir. Aynca, hastane hizmetlerini bağlayan yasa ve düzenlemelerce de haklarınız koruma altına alınabilir. Bu bilgiyi almak için, hastanenizin kabul birimine başvurabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp