Hacemat

Hacemat : Hacamat; emici güç (vakum) oluşturularak vücudun çeşitli yerlerinden kan alma işlemidir. Damar yolu ile doğrudan doğruya kan alma işlemi değildir. Kan bağışı ile hacamat tamamen farklı, ayrı yöntemlerdir.

Hacamatla, vücutta bulunan fazla kan ve deri altındaki kirli kan dışarı çıkartılır. Deri altındaki kılcal damarlarda kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bu kanlarda temizlenmeme oranı artmaktadır.

Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.s) baş göstermektedir. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşımı sağlanmış olmaktadır.

Kanın Alınma Şekilleri, Hacamat nasıl uygulanır?

Önce kupa kan alınacak bölgeye kapatılır, emici güç (vakum) oluşturulur. Bu süre içerisinde oluşan vakum kanı yüzeye toplar. Bölge havasız bırakıldığı için aynı zamanda uyuşur. Sonra kupa çıkarılır. Aynı bölge Neşter ile hafifçe çizilir veya Hacamat Kalemi ile 2-3mm derinliğinde delinir.

(Eskiden kupa yerine boynuz, seramik ve cam kavanoz vb. kullanılırmış. Bu gün ise özel yapım, hijyenik vakumlu kupalar kullanılmaktadır.)

(Eskiden bu işlem için “mihcam”, “hacamat zembereği”, “hacamat bıçağı” vb. kullanılırmış. Bu gün ise daha hijyenik olarak Hacamat Kalemi veya Neşter kullanılmaktadır.”

“Hacamat Kalemi; Şeker hastalarının parmak ucundan kan almak için kullandıkları Parmak Delme Kalemine benzemektedir. Son derece hijyeniktir. Deriyi delme aşamasında kesinlikle ağrı, sızı duyulmaz, atardamar veya kılcal damarlar zarar görmez, iz bırakmaz.)

Neşter uygulamasında ise, et ile deri arası hafifçe çizilmektedir. Ayrıca, vakum bölgeyi uyuşturduğu için, hiçbir şekilde acı, ağrı, sızı da duyulmamaktadır.

Kupa tekrar aynı bölge üzerine kapatılarak emici güç etkisi oluşturulur ve kirli kan vücuttan çıkarılır. Kupa kapatma, delme veya çizme işlemi tekrarlanarak kirli kan ve dokular arasında toplanan atıklar çıkarılır. Böylece vücuda zarar veren fazla ve kirli kan o kupada toplanır. Bu şekilde ortalama 300-350 gr. kadar kan çıkarılır. Bu işlem yaklaşık olarak 20-25 dakika sürer. Yılda genellikle üç defa tekrarlanmaktadır. Bu işlem vücudun değişik yerlerine uygulanmakta ve hasta organa yakın yerler özellikle tercih edilmektedir.

İkinci kan aldırma yöntemi ise, Damardan Kan Alma, Ön kolun üst kısmından doğrudan enjektörle damara girilerek kan alma işlemidir. Genel kan dolaşımından alınan bu kan, derin vücut dokularında bulunan kirlenmiş kanın dışarıya çıkmasını sağlamaktadır.

Deriden kan alma işi kolay olduğu halde, damardan enjektörle kan alma işi pek kolay değildir. Bir sanat ve beceri işidir. Fakat hacamat denildiği zaman akla ilk gelen, birinci şekildir.

Hacamat ehil ve yeterli kişiler tarafından, ayın belirli günlerine göre uygulanır. Hacamat yapacak kişinin bu işin eğitimini almış, sağlıklı, ehil ve temiz çalışan biri olması gerekir. Hastalıklar hakkında bilgisi olmalı, hastalara uygulanacak yöntemi de iyi bilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp