Hacamat Sünneti

Hacamat Sünneti :
Hacamatın Tarihçesi asırlar öncesine, Peygamber Efendimizin yaşadığı zamanlara dayanmaktadır. Bizzat kendi de yaptırarak, hacamatı bütün hastalıklarda ve herkese önermiştir. Sağlığı koruma amacı ile yapılan ve hemen hemen bütün hastalıklarda faydası görülerek kanıtlanmıştır.
Bazı hadislerde, pazartesi, salı ve perşembe günleri arasında yapmak ve ay içinde de on yedi, on dokuz ve yirmi birinci günler arasında hacamat yapılması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca hangi bölge ve damarlarda kan alınmasının uygun olacağına dair bazı genel bilgiler ve örneklere yer verilmiştir. İbnKayyim el-Cevziyye, hadislerde hacamat ile bilgi ve tavsiyelerin, döneminde ki tıp alimlerinin tespitleriyle uyum içinde bulunduğunu, örneğin bu alimlerin kanaatine göre ayın hareketlerine dayanarak kan basıncının arttığını, ay ortası ve onu takip etmekte olan haftanın hacamat için en doğru zaman olduğunu belirtmiştir. Çok acil durumlar hariç hacamat‘ın bu günler içerisinde yaptırmak daha şifa verici ve faydalı olduğunu bildirmişlerdir.

Geçtiğimiz dönemlere nazaran son zamanlarda hacamat en büyük ve etkili tedavi yöntemi olarak yapılıyor. Hacamatla ilgili Hadis-i Şeriflerde merak edilen ve istenilen bütün bilgiler yer almaktadır. Hadislerde hacamatın nerelerde ve hangi tarihler arasında yapılması gerektiğini de vermektedir.” Kafa hacamatı yaptırmak yedi derde şifadır” cinnet, aşırı baş ağrısı, baş dönmesi cüzam, maraz, uyuklama ve diş ağrısı gibi hastalıklar “hadis-i şerifte buna örnek verilmektedir. Günümüzde İslam dünyası hacamatı bu bilgiler doğrultusunda uyguluyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp