Genital Bölgede Akıntı

Genital Bölgede Akıntı :

Genital akıntı normal ve normal olmayan akıntı şeklinde beyanlarda tezahür edebilir. Bazı durumlarda akıntılar riskli hale gelebilirler. İşte tam bu noktada geniş bilgi ve bu akıntılar hakkında değerlendirmeleri makalemizde bulabilirsiniz.

Genital Akıntılar ve Enfeksiyonlar:

Vajina kadın vücudunda dışarıya açılan boşluklardan bir tanesidir. Vajeni döşeyen hücrelerin en büyük özelliği glikojen yönünden zengin olmasıdır. Glikojen salgısı östrojen ile uyarılır. Vajene dökülen bu hücreler vajinada bulunan doğal flora bakterileri tarafından yıkılarak laktik asit oluşur ve sonuçta vajina içinde asit ortam sağlanmış olur. Vajinanın normal pH değeri 3,8 - 4,4 arasındadır. Puberteden önce ve menopozda östrojen azlığı nedeniyle vajen duvarları çok incedir.

Normalde Vajinadan Akıntı Olur mu ?

Normalde vajinadan hafif akıntı olur. Biz buna fizyolojik akıntı deriz ve bu akıntı vajina ve rahim ağzında bulunan salgı bezlerinden salgılanır. Vajinanın normal olan bu akıntısı kadın sağlığı için gereklidir. Normal akıntı berrak yumurta kıvamında, beyaz ve kokusuzdur. Bu akıntının içinde salgı bezlerinin salgıladığı sıvı, dökülen hücreler ve normal vajen bakteri florası bulunur. Kaşıntı ve yanmaya hiçbir zaman yol açmaz. Akıntının miktarı ise adet zamanına ve kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Vajinal Akıntının En Sık Nedenleri Nelerdir ?

İltihabi nedenlerden en sık bakteriler, mantarlar, trikomonas neden olurken, iltihabi olmayan nedenler en sık alerjik, kimyasal tahriş, menopoza bağlı incelme, yaralar, kanserler ve polipler sıralanabilir.

Bakteriyel Vajinozis

Bu vajen iltihabında bakterilerin aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkan aşırı ve balık kokulu akıntı ana şikâyettir. Bu enfeksiyonda vajen ve dış genital organlarda kızarıklık yoktur. Akıntının incelenmesinde vajen pH4,5‘den büyüktür, clue cel denen özel hücre görünümleri ve gerdnerella vaginalis ile birlikte bacteroides denen bakterilerde artış vardır.

Ancak sağlıklı kadınların %20 - 40‘ında vajen florasında bu bakteriler doğal olarak bulunmaktadır. En önemli fark laktobasillus denen normal floranın koruyucu bakterilerinin kaybolmasıdır. Bu enfeksiyon cinsel yolla da bulaşabilir fakat bu şart değildir. Bu enfeksiyon genellikle floranın düzelmesi ile kendiliğinden birkaç günde iyileşir. Tedavide 7 gün süre ile metranidazol veya klindamisin içeren tabletler yeterlidir. Vajinal tabletler ağızdan alınanlar kadar etkilidir. Eş ve partner tedavisi tekrarı azaltır. Gebeliğin ilk üç ayında tedavi bebeğe teratojenik etki nedeniyle ertelenmelidir.

Triomoniyazis

Bu enfeksiyonda etken tek hücreli kamçılı hareketli bir parazittir. Sadece insanlarda görülebilen bu enfeksiyonda hemen her zaman cinsel yolla bulaş söz konusudur. En sık cinsel aktif olan 16 - 35 yaşlarda görülür. Normal vajen asiditesi varken bu parazit zor yerleşir. Üşüme, açlık, aşırı yorgunluk, uzun süre ıslak kalma gibi vücut direncinin düşmesi, hormon dengesizlikleri gibi durumlarda vajen florası bozulunca enfeksiyon kolay oluşur. Bu parazit idrarda, ıslak havlu veya banyo giysilerinde 24 saat canlı kalabilir ve bu eşyaların ortak kullanımıyla bulaşabilir.

Yani cinsel ilişki ile, tuvaletlerde ve doğumda anneden bebeğe bulaş söz konusu olabilir. Trikomoniyazisin belirtileri genellikle sarı/yeşil renkli kötü kokulu köpüklü akıntı, sık idrara çıkma, vajen ve girişinde kızarıklık, yanma ve kaşıntı şikayetlerinin hapsi görülebilir. Tanısında akıntı incelemesinde parazitin görülmesi esastır. Tedavisinde metranidazol 5 - 7 gün kullanılır. Eş veya partner tedavisi şarttır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp