Gaz Ve Şişkinlik Tedavisi

Gaz Ve Şişkinlik Tedavisi :

İki ya da üç büyük öğün yerine, daha sık ancak daha küçük öğünler yemek, aşırı gaz birikimini azaltmaya yardımcı olur. Sakız çiğnemek, karbonatlı içecekler içmek ve sigara içmek hava yutulmasına sebep olur ve gaz üretimini çoğaltır. Stres, midede gaz toplanmasını arttırmada önemli rol oynar. Mide ve bağırsaklar, kaygı, sinir ve depresyona çok duyarlıdır. Bol egzersiz yapmak, sindirimsel süreci düzenlemeye yardımcı olup gaz ve şişkinliği azaltabilir. Dar kıyafetler giymek, karına basınç uygular ve sancıyı arttırır. Bu yüzden, özellikle seyahat ederken, bol kıyafetler giymek gaz sancısını azaltabilir.

Beslenmeyle İlgili Çözümler

Gaz ve şişkinliğinizin artmasına hangi gıdaların sebep olduğunu anlamak için en kolay yollardan bir tanesi, besin günlüğü tutmaktır. Fasulye ve brokoli, lahana gibi turpgillerden olan sebzeler, kaçınmanız gereken besinler arasında yer alır. Fasulyeler, bir gece önceden ıslatılarak veya yıkanarak, gaz üretimine neden olan özellikleri azaltılabilir. Bal kabağı, bağırsakları yumuşatır ve midede gaz toplanmasına engel olur. Yoğurt, asidofilus adlı sindirimi düzenleyen, faydalı bakteriler içerir. Bu bakteriler gazı azaltır. Yağlı yiyecekler, midenin boşaltımını geciktirir ve şişkinliği arttırır. Laktoz intoleransı( Süt ve süt ürünlerini sindirememe) ve Çölyak hastalığı; bağırsaklar, besinlerin bazı bileşenlerini sindirememesi veya ememesinden dolayı, şişkinliğe neden oalbilir. Lif alınımında artış, şişkinlik ve gaz sancılarının da artmasına neden olur. Lif alınımı, bir kaç aylık süre zarfında, yavaş yavaş arttırılmalıdır. Gazı önlemek için kaçınılması gereken diğer besinler; yapay tatlandırıcılar, süt, muz, soğan ve salatalıktır.

Şifalı Ot ve Baharat Çözümleri

Bazı otlar ve baharatlar, gaz ve şişkinliği azaltır. Kakule tohumları sindirimi hızlandırır. Karanfil, sindirime yardımcı olur ve gazı giderir. Kişniş, besinlerin sindirim borusunda hareket etmesine yardımcı olur; şişkinlik ve gaz toplanmasını azaltır. Rezene tohumunun güçlü hazmettirici etkisi vardır; bu yüzden, pişirme esnasında gazlı sebzelerin üzerine serpilebilir. Nane, zencefil, papatya, tarçın, anason tohumları veya fesleğen yapraklarından yapılan çaylar, özellikle yemekten sonra içilirse, gazı hafifletmeye yardımcı olur. Kakule, rezene, zancefil, tarçın veya karanfil baharatları masaj yağlarına eklenip, bunlarla karın bölgesi ovularak da gaz çıkarılması sağlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp