Gastritin Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Gastritin Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Petekli bal gastrit hastalığından kurtulmak için oldukça etkili bir doğal besindir.

Pirinç lapası veya pirinç bulamacı da etkili bir gastrit tedavi yoludur. Günde 2 kez 1 ya da 2 kase yenildiğinde gastrit sancısını keser.

Çiğ patates suyu gastrite iyi gelmektedir. Yemeklerden 15 dakika önce bir çay bardağı patates suyu günde 3 kez içilmelidir.

Kadife çiçeği de gastrit tedavisinde başvurulan bir bitkidir. 1-2 tatlı kaşığı kadife çiçeği yeme gastrit ağrılarını kesmektedir.

Hindistan cevizi suyu gastritin bitkisel tedavisi için başvurulan en etkili yöntemlerdendir. Hindistan cevizi suyu bolca vitamin ve mineral içerir. Ve midedeki zehirli maddeleri ve toksinleri mideden temizler. Günde 4-5 kez bir çay bardağı Hindistan cevizi suyu içildiğinde mide yangınını giderir. Aynı zamanda iyi bir ateş düşürücüdür.

Zencefil de gastrit tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Tuza batırılmış 2-3 küçük zencefil tohumu, gastrit sancısından kaynaklanan huzursuzluğu önler ve mideye rahatlama ve gevşeme hissi verir.

Bol bol su içmek ve peynir altı suyu içmekte etkili ve doğal bir tedavi yöntemidir. Özellikle günde 8-9 bardak su içmek mideyi toksinlerden temizler ve midenize rahatlama hissi verir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sadece tedavi sürecinde değil, hastalığın tekrar etmemesi içinde faydalıdırlar. Bu sebzeler, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil fasulye ve bezelyedir.

Flavonoid içeren yiyeceklerde gastiride neden olan bakterilerle savaşarak etkilerini azaltır ve ülsere dönüşmesine engel olurlar. Flavonoidler bakımından zengin olan gıdalar, kızılcık, kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biberdir.

Gastrit nedenleri

Gastrit üçe ayrılır: İlaçlar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bağlı gastrit, mikrobik nedenlerle oluşan gastrit (helicobacter pylori) ve otoimmun gastrit (Tip A gastrit). Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (tıbbi kaynaklarda mide ve duodenumda (onikiparmak bağırsağı) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir. Sıkça kullanılan aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin vb. ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidir. Mide kanaması ile hastaneye başvuranlarda bu tip ilaçların kullanımına bağlı kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır.

Helicobacter pylori mikrobu vücuda girdiğinde (insandan insana bulaşır ve genellikle çocukluk döneminde edinilir) özellikle gelip mideye yerleşen bir mikroptur. Kronik gastrit ve bu zeminde ülser, hatta bazı vakalarda kansere kadar giden lezyonlar yapabilir.

Bağışıklık sistemi şaşırırsa
Otoimmun gastritse sebebini bilmediğimiz, az görülen ve vücudun kendi dokusuna karşı geliştirdiği antikorlarla oluşan bir gastrit türü. Bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı antikor üretir ve dokularını tahrip eder. Bu hasta grubu çok azdır. Doktora çok geç başvururlar.

Gastrit belirtileri nelerdir

Gastrit akut veya kronik olmak üzere iki çeşitte olduğu için hastalığın belirtileri de akut veya kronik oluşuna göre farklılıklar göstermektedir. Akut gastrit genellikle karnın üst bölgesinde ağrıya, normalden fazla geğirme hissinin oluşmasına, normalden fazla gaz oluşmasına, ekşimeye ve bulantıya neden olmaktadır.

Kronik gastritte ise ağrı akut gastrite göre daha az görülmektedir. Bunun yanında kronik gastritte yemek sonrasında şişkinlik, bulantı, erken doyma ve buna bağlı olarak iştahsızlık gibi belirtiler görülmektedir. Kronik gastritte ağrılar akut gastrite göre daha az olmasına rağmen bazı durumlarda ağrı belirginleşmektedir. Bu gibi durumlarda kronik gastrite bağlı olarak ortaya çıkan ülser veya başka hastalıklardan şüphelenilir. Bazı ilaçların kullanılması da kişide akut gastritin oluşmasına neden olmaktadır. İlaçlara bağlı olarak görülen akut gastritte normal veya gizli bir şekilde kanama oluşabilmektedir.
Gastrit hangi hallerde ortaya çıkar;

Gastrit çok fazla nedenler sonucu ortaya çıkan, beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere sigara, alkol, çeşitli ilaçlar vb. etkili olabilir. Ancak ‘Helikobakter Pylor’ adı verilen bakteri sonucu da gastrit meydana gelebilir. Alkol ve kötü beslenme alışkanlıkları direkt olarak mide mukozasını tahriş ederek gastrite neden olabilir. Stres ve nikotin de, mide siniri olan ‘Nervus Vagus’ uyarılması sonucu fazla asit salgılanmasıyla gastrite yol açabilir.

Gastrit nasıl bir hastalıktır;
Midede ekşime, hazımsızlık, kusma, bulantı, şişkinlik, yanma ve ağrı hissi şikâyetleriyle ortaya çıkan, mide iltihabı ile aynı anlamda kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında yiyeceklerle temas eden kısmının, yani midenin iç zarının iltihabi bir reaksiyonudur. Gastrit ise midenin iltihabı demektir. Normalde mide hücreleri besinlerin sindirilmesi için asit üretir. Bu sindirimin doğal yapısında olan bir şeydir. Bu asitin mideye zarar vermemesi için, mide mukozası kendini çeşitli savunma mekanizmalarıyla korur. Bazı nedenlerden dolayı mide mukozasının asitli ortama karşı direnci kırıldığında mukoza hasarı meydana gelir.

Gastrit nasıl tedavi edilir
Gastritin tedavisi sebebe göre yapılır. Çoğu zaman mide asidinin azaltılması şikayetlerin hafiflemesini sağlar. HP pozitif bulunan olgularda bakterinin temizlenmesine yönelik en az iki antibiyotik içeren bir yada iki haftalık tedavi kürleri uygulanır. Aspirin ve antiromatizmal ilaçlar kullanan hastalarda bu ilaçların kesilmesi veya kullanım gerekliliğinin gözden geçirilmesi uygun olur. Daha özel gastrit tiplerinde ve komplikasyon gelişen vakalarda sebebe ve ortaya çıkan komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemleri uygulanır.

Her bakteride olduğu gibi tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak Helicobacter Pylory güç tedavi edilebildiğinden, tedavide iki antibiyotik birlikte kullanılmakta ve tedaviye mide asidini azaltan bir ilaç ilave edilmektedir. Mide asidinin azaltılması antibiyotiklerin etkisini arttırmaktadır. Tedavi süresi yaklaşık iki hafta olmalıdır. Bu tedavi süresince antibiyotiklerin bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle mümkün ise ilaçlar kesilmemelidir. Çünkü böyle bir durum ikinci denemede bakterinin tedavisini güçleştirebilir.

Gastrit Tanısı Nasıl Konur;
Her şeyden önce, sen gastroenterologa veya iç hastalıkları doktoruna başvurmalıdır.Hastalığı teşhis etmek için, hastanın bu hikayeyi dinlemek için yeterli olabilir. Özellikle gençler arasında, ilaç tedavisi mide asidi ortadan kaldırmak için yapılır.

Kırk yıl içinde insanlar, tanı için endoskopi yöntemi olduğunu. Hasta mide, odasına takılan ince bir tüp. Bu tür TV ekranı olarak, hekim hastanın mide ve karın görür, tanı bir sorun olabilir. Etkin ve güvenilir bir şekilde. Dil kökü ve küçük dil sprey hayrete düşürdü. Böylece, hastanın karın bulanmaz ve endoskopi yapmak kolaydır. Tanı için gerekli parçaları, hasta bir mikroskop altında alınan ve gözden geçirdi.

Gastrit tedavi edildikten sonra tekrarlar mı;
Etkin bir tedavi uygulandığında bakteri %80-%90 olasılıkla tedavi edilmektedir. Bakterinin tekrar midede görülme olasılığı ise çok düşüktür. Ancak maalesef ülkemizde bu bakteriyi tedavi edebilme olasılığı günümüzde %50-%65 oranına düşmüştür. Bunun nedeni, toplumumuzda antibiyotiklerin gelişi güzel kullanılması ve tedavide aynı antibiyotiklerin tekrar tekrar kullanılmasıdır. Eğer bir antibiyotik kombinasyonu ile bakteri tedavi edilemedi ise tekrar tedavide aynı kombinasyon kullanılmamalıdır.

Mideye Zarar Veren Besinler;
Kafein (kahve, kola, çay) ile İçecekler mide zarar verebilir. Asitli içecekler, portakal suyu da dahil, size içerken hassas midesi olanlar dikkat etmelidir. Biraz su gerekirse katılın. Yağlı gıdalar (örneğin kızartma) mideyi yorgundu. Bu yutması zordur. Bunları çok fazla tüketmek için dikkatli olmalıdır. Buna ek olarak, soğan içine mide asidi artar besin. Size mide hasta olanların daha fazla yememelidir. Gastriti olan hastalarda, çoğu çikolata yemek için tavsiye edilmez. Çikolata, yağ ve kafein miktarını olduğundan. Ayrıca, alkol kullanımı (özellikle aç karnına) midede yanma hissi neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp