Gastritin Bitkisel Tedavileri

Gastritin Bitkisel Tedavileri

Petekli bal gastrit hastalığından kurtulmak için oldukça etkili bir doğal besindir.

Pirinç lapası veya pirinç bulamacı da etkili bir gastrit tedavi yoludur. Günde 2 kez 1 ya da 2 kase yenildiğinde gastrit sancısını keser.

Çiğ patates suyu gastrite iyi gelmektedir. Yemeklerden 15 dakika önce bir çay bardağı patates suyu günde 3 kez içilmelidir.

Kadife çiçeği de gastrit tedavisinde başvurulan bir bitkidir. 1-2 tatlı kaşığı kadife çiçeği yeme gastrit ağrılarını kesmektedir.

Hindistan cevizi suyu gastritin bitkisel tedavisi için başvurulan en etkili yöntemlerdendir. Hindistan cevizi suyu bolca vitamin ve mineral içerir. Ve midedeki zehirli maddeleri ve toksinleri mideden temizler. Günde 4-5 kez bir çay bardağı Hindistan cevizi suyu içildiğinde mide yangınını giderir. Aynı zamanda iyi bir ateş düşürücüdür.

Zencefil de gastrit tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Tuza batırılmış 2-3 küçük zencefil tohumu, gastrit sancısından kaynaklanan huzursuzluğu önler ve mideye rahatlama ve gevşeme hissi verir.

Bol bol su içmek ve peynir altı suyu içmekte etkili ve doğal bir tedavi yöntemidir. Özellikle günde 8-9 bardak su içmek mideyi toksinlerden temizler ve midenize rahatlama hissi verir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sadece tedavi sürecinde değil, hastalığın tekrar etmemesi içinde faydalıdırlar. Bu sebzeler, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil fasulye ve bezelyedir.

Flavonoid içeren yiyeceklerde gastiride neden olan bakterilerle savaşarak etkilerini azaltır ve ülsere dönüşmesine engel olurlar. Flavonoidler bakımından zengin olan gıdalar, kızılcık, kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biberdir.

Gastrit Riskinin Arttığı Durumlar
Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gastrit oluşumu üzerinde önemli etkiye sahiptir.
Fazla yağlı gıdalarla beslenmek, asitli meyveleri ve içecekleri sık tüketmek, çok kahve içmek gastrit riskini yükseltir.
Ayrıca stresli bir yaşam, mide asidi üretiminin artmasına neden olarak, gastrit için uygun bir zemin oluşturabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve Crohn hastalığı gibi belirli bazı hastalıkları bulunanlar gastrite daha yatkındır.

Gastrit Belirtileri

Mideyi ilgilendiren bir sağlık sorunu olmasına karşın gastrit çoğunlukla herhangi bir belirtiye yol açmaz.
Çoğu gastrit teşhisi diğer bir hastalık nedeniyle, kişinin mide mukozasından örnek alındığında tespit edilmektedir. Tabii bu durum herkes için geçerli değildir ve gastrit belirtileri günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Gastritin en sık görülen belirtileri mide ağrıları, yanma hissi, bu ağrılara eşlik eden mide bulantısı ve/veya kusma, aralıklarla görülen ishaldir.
Kişi, belirtilerin arttığı dönemlerde iştah kaybı yaşayabilir, şişlik oluşabilir ve geğirme görülebilir. Koyu renkli, katran benzeri dışkı gastritin belirtisi olabilir.
Bu belirtilerin hepsi bir anda ortaya çıkmaz ve kronik gastrit ilerledikçe görülen belirtilerin sayısı ve şiddeti artabilir.

Gastrit Tedavisi

Gastrit teşhisi için doktorunuz tam kan sayımı isteyecektir.
Ayrıca endoskop kullanarak üst sindirim bölgesinin muayenesi (esophagogastroduodenoscopy) ve biyopsi (mideden parça alınarak laboratuvar ortamında kontrol edilmesi) teknikleri kullanılabilir.
Bu testlere ek olarak dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir.
Gastritin tedavisinde kullanılacak yöntem, nedenine bağlı olarak değişebilmektedir.
Özellikle akut gastrite neden olan ilaç kullanımı veya düzensiz, aşırı yağlı veya tuzlu, hazır gıdalarla beslenme bırakıldığında gastrit belirtileri de kendiliğinden ortadan kalkar.
Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişen kronik gastrit için antibiyotik tedavisi kullanılabilir.
Gastrit belirtilerini şiddetlendiren mide asidi üretimini kontrol altında tutabilmek için, mide asidi dengeleyici “antacid” ilaçlar kullanılabilir.

Gastriti Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Gastrit belirtileri doğru bir beslenme programıyla önemli oranda kontrol altına alınabilir.
Bunun için normalden fazla mide asidi üretimine neden olan asitli meyveler (mandalina, portakal, greyfurt, çilek gibi) tüketilmemelidir.
Gastrit şikayeti olanlara gazlı, şekerli içecekler, kahve, çay, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar önerilmez.
Alkol direkt olarak gastriti etkiler, bu nedenle içilmemelidir.
Aspirin gibi mide astarını etkileyen ve tahrip eden ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçların tam listesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Bunlar dışında yedikten sonra sizi rahatsız eden, gastrit belirtilerini şiddetlendiren gıdaları bir kenara not ederek kendinize özel bir “gastrit listesi” oluşturabilirsiniz.
Son olarak; yatmadan en az 2 saat önce yeme ve içmeyi bırakmanız geceleri yaşanabilecek olası gastrit ağrılarından korunmanıza yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp