gastrit tedavisi nasıl yapılır

Gastrit

Dengesiz ve düzensiz beslenme, alkol, sigara, kahve ve çayı fazla içmek gastrit sebeplerindendir. Akut ve kronik tipleri vardır. Demir eksikliği sonucu kansızlık da gastrit yapabilir. Enterit ile birlikte görülebilen mide mü koz asındaki akut iltihaplanmadır. Yemeklerden sonra midede yanma ve ağrı meydana gelir. Gastrite sebep olan gıdaları yememeli ve yemeklerden sonra istirahat etmelidir.

Hazımsızlık

Yemekleri iyi çiğnememek, fazla yemek yemek, çay ve kahveyi fazla içmek ve fazla miktarda unlu maddeler yemek midede şişlik meydana getirir. Kabızlık görülebilir ve bazı kimselerde çarpıntı olabilir. Hazmı zor et yemeklerini daha az yemelidir. Et yemeklerinden sonra fazla miktarda hamurlu yemek rahatsızlık verir. Fazla yemek yememeli, yemek sırasında ve yemeklerden sonra fazla soğuk su içmemelidir. Akşam yemekleri mümkün olduğu kadar erken yenmelidir. Hamur işi (börek gibi) gıdaları çok sıcak yememelidir. Aç karına soğuk domates yemek mide için çok tehlikelidir. Midede ki şişkinlik ve gaz problemleri daha çok psikolojik sıkıntı içinde olan kişilerde görülür. Üzüntü ve sinirsel olaylar etkiler. Sıkıntı ve üzüntüden sıyrılmalıdır.

Stres, heyecan ve bazı ilaçların yan etkisi ile de oluşabilir. Kusma, bulantı ve çarpıntı görülebilir. Mide için daha önce kullanılan ilaçlarda iktidarsızlık yaptığı şeklinde şikayetler vardı, ancak bugünkü kullanılan ilaçlarda bu durum söz konusu değildir. Kemeri fazla sıkar ve beli aşırı sıkan korse giyilirse midedekiler yukarıya doğru çıkacağı için reflüye sebep olabilir.

Mideden seslerin gelmesi normaldir. Geğirme önemli bir hastalık değildir. Midede yemekler ortalama 2-5 saat kalırlar. Su mideden direkt geçer, sonra karbonhidratlar, proteinler ve en son olarak da yağlar mideyi terk ederler. Midenin sağlıklı çalışması için düzenli yemek yemek, ara öğünler yemek, gece geç saatlerde yemek yememek, protein, karbonhidrat ve yağı, yaşa, kiloya ve cinsiyete göre dengeli bir şekilde almak önemlidir. Besinler farklı vücutlara göre farklı tepki verebilir. Bazı İnsanların muz yediği zaman rahatladıkları görülmüştür.

Sabahları aç karına bir bardak sıcak su içmek iyidir. Yemekten sonra su ile karbonat, maden suyu veya bal ve limon suyu karışımı içilebilir. Tarçın, ıhlamur, zencefil, nane, karanfil, anason çayı, ada çayı, papatya çayı, kantaron çayı, meyan kökü çayı, biberiye çayı, turunç kabuğu çayı ve ısırgan otu çayı içmek faydalıdır. Kuzu kulağı, maydanoz şalgam, sarımsak, lahana ve semiz otu yenir. Keten tohumu ezilir ve çayı içilir. Süt ve ayran içmek iyi gelir. Her gün havuç yemek iyidir.

Yatmadan önce ve sabahları aç karına havuç suyu tavsiye edilir. Bir tutam kantaron, biraz elma kabuğu ve yarım tatlı kaşığı rezene tohumunu iki dakika kaynattıktan sonra demlenir ve esmer şeker ile içilirse mideyi rahatlatır. Yemekleri az az ve sık yemelidir, çok sıcak ve çok soğuk yememelidir, sıkı kemer ve çamaşır kullanmamalıdır, yemeklerden hemen sonra yatmamalıdır, sıvılar öğün aralarında tüketilmelidir ve sakız çiğnememelidir. Baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, v.b), sebze, lahana, bazı yemekler, yemeği hızlı yemek ve süt bazı kişiler için gaz yapıcı etki gösterir. Zencefil gaza iyi gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp