Gastrit Nedenleri

Gastrit Nedenleri :

Midenin iltihaplanmasıdır. İltihaplanmasına kimyasal nedenler, gıda alerjileri, bakteriler veya virüsler neden olabilir. Türkiye‘de toplumun yüzde 80′inde gastrit görülüyor. Gastritin tetiklediği hastalıklar zinciri önemli. Gastritin dün dünyadaki en önemli sebebi ‘helicobacter pylori‘ adı verilen bakteri.

Helicobacter pylori‘ çocukluk döneminde alınıyor, midenin yüzeyine tutunarak yaşıyor ve hayat boyu sürebilen bir enfeksiyona neden oluyor. Bu bakteri genellikle aile içinde oral yolla insandan insana bulaşıyor. Çocuklukta bu bakteri alındıktan sonra ani, akut gastriti takiben kronik gastrite dönüşüyor. Steroid olmayan ağrı kesici ilaçların kullanımı da gastrite sebep olabiliyor. Yanlışlıkla alınan asit, tuz ruhu gibi kimyasal maddeler de gastritin nedenleri arasında. Stres ve kötü beslenme hastalığın oluşması için tek başına bir etken değil. Ancak bu iki faktör, gastritin semptomlarını arttırıyor.

GASTRİT KAÇA AYRILIYOR?

Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Akut gastrit, ani başlangıçlıdır. Bulantı, kusma ve mide ağrısı şikayeti ile gelen hastalarda akut gastrit tanımı kullanılabiliyor. Toplumda çoğunlukla bilinen gastrit çeşidi ise kronik gastrittir.

TEŞHİSİ NASIL KONULUYOR?

Hastanın teşhisi önemlidir. Muayene ile gastrit tanısı koymak zor. Teşhiste endoskopi kullanılıyor. Endoskopi yöntemi bile tek başına teşhisi koymak için yetmeyebilir. Dokudan biyopsi alınması ve patalog tarafından incelenmesi gerekiyor. Ne azık ki toplumda mide yanması olan herkes gastriti olduğunu düşünüyor. Oysa herhangi bir kişide mide yakınması olmasa da mideden biyopsi yapılsa orada iltihabı bir durum olabilir. Midede görülen her iltihap gerçek anlamda şikayetleri yaratan gastrit anlamına gelmiyor. Beraberinde ‘helicobacter pylori‘ isimli bakteri varsa, tedavi edilmesi gereken gastrit çıkabilir.

GASTRİT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER? TEDAVİ EDİLMEZSE NELERE YOL AÇABİLİR?

Şikâyetleri ülsere benzer. O yüzden gastritin ülserden ayrılması çok kolay değil. Midede yanma, kazıntı ve şişkinlik hissi, mide ekşimesi, bulantı ve kusmaya da neden olabilir. Gastrit ağız kokusuna bile neden olabilir. Sebeplerine bağlı olarak hastalığın tedavisi de değişiyor. Gastrit genetik yatkınlık ve çevresel faktörler birleşince ülsere dönüşebiliyor. Midede uzun süre devam eden iltihabi tablo, hücresel değişimlere neden olabilir ve bu durum da kansere yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü gastrite sebep olan bakteriyi mide kanserinde risk faktörü kabul ediyor.

TEDAVİDE NELER YAPILIYOR?

Teşhise göre tedavi şekilleri değişiyor. Eğer bakteri yoksa, asit azaltacak İlâçlar kullanılıyor. Gastrit, alerjiye bağlı gelişmişse alerji giderilmeye çalışılıyor. Bakteriye bağlıysa iki haftalık antibiyotik tedavisiyle hastalığın yüzde 65-70′ini tedavi etmek mümkün. Ancak yakınmaların hepsi geçmeyebilir. O zaman yakınmaların gastrite bağlı olmadığı anlaşılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp