gastrit belirtileri uzman tv

Gastrit Tedavisi Bitkisel :

Gastrit rahatsızlığı bir çokları için uzun ve zorlu bir tedavi süreci gerektiren ve mide ağrıları ve sancıları ile kişinin günlük yaşamını kötü etkileyen bir mide hastalığıdır. Gastritin ağrı sancı ve ekşima yapmasının ötesinde ülsere ve hatta bazı kişilerde mide kanserine neden olabilme riski taşıması nedeniyle üzerinde önemle durulması gereken bir rahatsızlıktır. Şayer gastritin nedenleri mikrobik ise yani helikobakteri pilori ye dayanıyorsa kesinlikle bir gastroenterolog doktora gidip endoskopik muayene yaptırmanız gerekir. Mide endoskopisi ülser, gastrit gibi hastalıkların kesin teşhisinin yegane yoludur.

Yeni başlayan ( Akut) ve uzun süre devam eden ( Kronik) olmak üzere gastrit iki şekilde görülebilir. Yeni başlayan gastritin nedenleri içki, sigara, ilaç (Aspirin), iltihaplanma ( Helicobackter pylori, herpesviren vb.), üzüntü-sıkıntı, safra salgısının mideye akması, asit ve baz etkisi olabilir. Mide içi cidarının tahriş olma derecesine bağlı olarak hafif veya şiddetli kanama görülebilir. Şikayetler arasında ağrı, bulantı, kusma ( Kan görülebilir), şişkinlik, gaz ve midede ekşime olabilir. Uzun süre devam eden gastritin %85 oranında bakteri, %10 oranında safra salgısının mideye akması ve %5 oranında bağışıklık sistemi dengesizliği nedeniyle meydana geldiği bildirilmektedir.Kanama olmayan gastritte bitkiler koruyucu ve destek tedavi amacıyla uygulanmaktadır.

İltihaplanmayı önleyici ve iyileşmeyi hızlandırıcı olarak papatya çiçeği ve civanperçemi çiçeği ve otu kullanılabilir. Ağrı dindirici ve kramp giderici olarak papatya çiçeği ve civanperçemi çiçeği ve otu kullanılabilir.Sakinleştirici olarak kediotu kökü ve papatya çiçeği kullanılabilir. Yaranın mide salgısından korunması için ebegümeci çiçeği ve yaprağı ve keten tohumu kullanılır. Tedavi süresince içki, sigara, kahve, baharat, şeker kullanılmamalı, mideyi tahriş eden ilaç ( Aspirin vb.- aspirin yerine söğüt kabuğu kullanılabilir, tahriş edici değildir.) içilmemeli, ağır yemek yenmemeli, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Civanperçemi çiçeği ve otu (Millefolii herba/-flos): Kıyılmış 1-2 çay kaşığı çiçeği veya otu fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülür. Günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak yemek aralarında yudumlanarak içilebilir. Ebegümeci çiçeği ve yaprağı ( Malvae folium/-flos): İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçeği ( veya 2 yemek kaşığı yaprağı) 150 ml soğuk suya konur, kısık ateşte kaynayana kadar tutulur, ateşten alınıp 15 dakika beklenir,süzülerek içilir. Günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak yemek aralarında yudumlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp