Fibroadenom

Fibroadenom kadın memesinin en sık görülen benign tümörüdür. Gelişiminde, östrojenin aktivitesinde mutlak ya da göreceli bir artışın roloynadığı düşünülınektedir; gerçekten de benzer lezyonlar, fibrokistik değişikliklerle birlikte görülebilir (fibroadenomatoid değişiklikler). Fibroadenomlar genellikle genç kadınlarda görülür, sıklığın tepe noktası yaşamın üçüncü on yılıdır.

Morfoloji

Fibroadenom, keskin sınırlı, kapsüllü, genellikle tek, serbestçe oynatılabilen, 1lo cm çapında bir nodül olarak ortaya çıkar. Birden fazla ve lo cm den büyük tümörlere nadiren rastlanır (dev fibroadenom). Boyutları ne olursa olsun kolayca çıkarılabilirler. Makroskobik olarak serttirler, kesit yüzleri her alanda tenbeyaz renkli izlenir, arada glandüler alanları temsil eden daha yumuşak sarıpembe noktacıklar bulunur (ŞekiI1928). Histolojik olarak, epitel ile döşeli çeşitli büyüklükteki duktus benzeri yapıları içeren gevşek fibroblastik bir stroma bulunur. Bu duktus benzeri ya da glandüler alanlar, tek ya da çok tabakalı düzenli hücrelerle döşelidir ve iyi seçilen bütünlüğü bozulmamış bazal membranlara sahiptirler. Her ne kadar bazı lezyonlarda duktal yapılar açık, yuvarlak oval ve oldukça düzenli ise de (perikanaliküler fibroadenom), diğerlerinde stromanın aşırı proliferasyonu ile sıkışırlar ve kesitlerde yarıklar ya da düzensiz, yıldız şekilli yapılar halinde izlenirler (intrakanaliküler fibroadenom)

Klinik Özellikler

Klinik olarak fibroadenomlar, soliter ve hareketli kitleler olarak ortaya çıkarlar. Menstrüel siklusun geç döneminde ve gebelikte büyüyebilirler. Postmenopozal dönemde geriler ve kalsifıye olurlar. Sitogenetik çalışmalar, stromal hücrelerin monoklonal olduğunu ve tümörlerin neoplastik elementini teşkil ettiğini ortaya koymuştur. Duktal proliferasyonun temeli tam açıklığa kavuşmamıştır; muhtemelen stromal hücrelerin salgıladıkları büyüme faktörleri epitel hücrelerinde proliferasyona neden olmaktadırlar. Bu tümörler hiçbir zaman malign şekle dönüşmezler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp