Fallop Tüpleri (Tubalar)

Fallop Tüpleri (Tubalar) :

Fallop tüplerini ilgilendiren en sık hastalık, hemen her zaman pelvik inflamatuar hastalığın bir bileşeni olan yangıdır (salpenjit). Daha az sıklıkla ektopik (tubal) gebelik ve sırasıyla endometriyoz ve nadir primer tümörleri görülür. Burada sadece salpenjit ve tümörleri kısaca açıklanacaktır. Fallop tüplerinin iltihabı hemen daima bakteriyel kökenlidir.

Görülme sıklığında azalma eğilimi olan gonore, Chlamydia, Mycoplasma hominis, koli formlar gibi gonokoksak olmayan organizmalar ve postpartum durumlarda streptokoklar, stafi10koklar günümüzde en sık izlenen etkenleri oluşturmaktadır. Gonokoklar tarafından oluşturulan Morfolojik değişiklikler daha önce tanımlananlara uymaktadır (Bölüm 18). gonokoksak 01mayan enfeksiyonlar daha invaziv olmaları, tuba duvarını penetre etmeleri nedeniyle farklıdırlar ve bu durumda sıklıkla kan yoluyla yayılan infeksiyona yol açarlar. Sonuçta meninkslerde, eklem aralıklarında ve bazen da kalp kapakçıklarında yerleşme eğilimi gösterirler. Seyrek olarak tüberkü10z salpenjiti ile karşılaşılır ve bu hemen her zardan endometriyum tutulumu ile birliktedir. Salpenjitin tüm şekilleri ateşe, alt batında ya da pelvikte ağrıya ve tubaların aksuda ile gerilmesine veya daha sonra yangısal debris ve salgı ile dolmasına bağlı olarak pelvik kitlelerin oluşmasına yol açabilirler (Şekil 1915). Tubanın over ve çevredeki ligamentöz dokulara yapışması ile tuboovarian absa, enfeksiyon sonrasında da tuboovarian kompleks oluşur. Tubal plakaların yapışması lümende culsdesac oluşturarak ektopik gebelik gelişme riskini artıracağı için çok daha ciddi bir durum yaratmaktadır (aşağıda tartışılacaktır). Tubal lumenin hasarı ya da tıkanması kalıcı steriliteye neden olabilir. Fallop tüplerinin primer adenokarsinomları papiller seröz veya endometrioid histo10jisinde olabilir.

Over karsinomlarından daha az oranda olmakla birlikte BR CA mutasyonları taşıyan kadınlarda tuba karsinom riski artmaktadır. Koruyucu ooferektomi yapılan bu kadınlarla ilgili çalışmalarda, over ve tubalarda (fimbrial bölgede) eşit olmak üzere %10 oranında gizli (okült) malignite odağı bulunmuştur. Tuba karsinomları başlangıç aşamasında bile omentum ve periton boşluğunu tutarlar çünkü tüplerin lümen ve fımbiya bölgesinin peritoneal kaviteye direkt açılımı vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp