Ete Tırnak Batması

Ete Tırnak Batması

Ete Tırnak Batması ve Merak Ettikleriniz

Ete Tırnak Batması İleri Vakalarda Tırnağın Tümü ve Kökü Alınarak Tırnak Kökten Kurutulmaktadır. Ete tırnak batması, tırnağın ağrıyan kısmına pamuk tıkayarak ağrı hafifletilebilir. Bu konu hakkında merak ettikleriniz için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Ete Tırnak Batması

Tırnak Batması ve Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak Batmasının Tedavisinde Tırnak Çekimi Çözüm Değildir.
5-10 Dakikalık Bir Müdahale İle Batan Köşelerde Tırnak ve Kökü Alınarak Kalıcı Çözüm Sağlanır.
Yaptığım 2000'in Üzerinde Tırnak Müdahalesinde Nüks Son Derece Nadir, Bu Tedaviden Sonra Özel Bakım veya Özel Kesime Gerek Yoktur.
Tüm Tedavi Seçeneklerinde Parmağın Uyuşturulması Gereklidir.

1- Tırnak Şekli Normal Olup Tırnak Genişliğinin Fazla Olmasına Bağlı Tırnak Batması


Çoğunlukla karşılaştığımız tırnak batmaları bu türdendir. Genellikle genetik bir yatkınlık söz konusudur. Dar ayakkabı, tırnağın yanlış kesilmesi, hızlı büyüme dönemi, hamilelik ve tırnağa darbe batmanın başlamasına sebep olabilir.

Bu tür tırnak batmasının tedavisinde olay başlangıç aşamasında ise ve tırnak kenarında akıntılı ve kolay kanayan et (granülasyon dokusu) oluşmadı ise tırnağın batan köşesine bir parça pamuk tıkıyarak batma hafifletilir, antibiyotik ilaçlar ve pansumanla iyileştirilir. Eğer tırnağın kenarında kolay kanayan et (granülasyon dokusu) oluştuysa; uyuşturulduktan sonra tek taraflı ise 5, çift taraflı ise 10 dakikalık bir müdahale ile tırnağın genişliğini kalıcı bir şekilde azaltarak tırnak yatağının genişliğine eşitlenir ve tırnak batması kalıcı bir şekilde çözülür. Bu işlemde önce parmak kökünden (batma yerinden değil) insulin iğne ucu (en ince uç) ile uyuşturucu (lokal anestezi ilacı) ilaç yapılarak parmak uyuşturulur, tırnağın yalnız batan köşesi 3-5 mm genişliğinde alınır, granülasyon dokusu temizlenir ve batan köşe 0.5-1 cm açılarak tırnağın köşesini oluşturan kök kısmı (jerminatif matriks) alınır, bir tane küçük dikişle köşe kapatılır. İlk gün hastaya fazla yürümeden istirahat etmesi önerilir; ertesi gün terlik veya yazlık ayakkabı ile gezebilir, işine dahi gidebilir; 5-7 gün sonra normal ayakkabı giyebilir. Bir hafta sonunda dikiş alınır ve pansuman biter.

Kök alınmayıp sadece tırnak çekildiğinde nüks hemen hemen kaçınılmazdır. Müdahale yaptığım birçok hastanın tırnağı daha önce başka merkezlerde bir veya birkaç defa çekilmişti. Yukarıda bahsedilen müdahalenin en can alıcı noktası tırnağın kökünü oluşturan dokuları iyi tanıyıp tamamen almaktır, bu dokuları tam olarak ayırt edemeyen hekimlerin yaptıkları müdahalelerde nüks oranı yüksektir. Resmi kayıt tutmaya başladığımız son 4 yılda yaptığım 2571 tırnak batması müdahalesinden sonra sadece 3 nüks vakası ile karşılaştık.

2- Tırnağın Şeklinin Bozuk Olmasına Bağlı Tırnak Batması


Bu grupta incelenen olguların çoğunda tırnakta mantar enfeksiyonuna bağlı şekil bozukluğu, doğuştan tırnakta şekil bozukluğu ve her ne kadar dar ayakkabıya bağlansa da nedenini tam olarak bilmediğimiz edinsel (sonradan oluşan) kerpeten tırnak yer almaktadır. Bu olguların tedavisinde tırnağın şekil bozukluğunun derecesine göre karar verilir, basit vakalar da yukarıda anlatılan müdahale uygulanır . İleri vakalarda tırnağın tümü ve kökü (jerminatif matriks) alınarak tırnak kökten kurutulur (tırnak ablasyonu) .

Bebeklerde karşılaştığımız tırnak batmalarında sadece batan köşede tırnağın ve granülasyon dokusunun alınması birçok olguda yeterli olur, kök alınmasına gerek yoktur.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp