Erkeklerde Jinekomasti

Erkeklerde Jinekomasti : Erkek ve kadın memesi arasında temel olarak yeni doğan döneminden ergenlik çağı başlangıcına dek bir fark yoktur. Kızlarda ergenlik başlangıcı ile yükselen hormonların etkisi sonucu ilk mensten(adet) yaklaşık 1-2 yıl önce kızlarda meme gelişimi başlar. Erkekteki androjen/östrojen dengesizliği belirgin bir meme büyümesine olanak vermez.

Erkeklerde Meme Büyümesi Nedenleri

Jinekomastilerin büyük kısmı ergenlik döneminde görülür. Ergenlik çağında % 35-65 erkekte jinekomasti sorunu bulunur. Geç ergenlik dönemine doğru bu oran % 8'lere kadar düşer. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte jinekomasti görülme oranı tekrar artarak %30'lara ulaşır. Ergenlikte görülen ve Juvenil Jinekomasti denilen bu tip meme büyümesinde neden hormon fizyolojisindeki bir bozulma ya da meme bezinde aşırı bir duyarlılık olmasıdır. Hormonal nedenlerden dolayı meme bezi yapılarında büyüme, bağ dokusu artışı ve ödem meydana gelir. Bu kişiler memede şişlik, ağrı, kanser şüphesi ve görünümden rahatsız olmaları nedeniyle doktora gelirler.

Erkeklerde meme büyümesi çoğu zaman herhangi bir neden yok iken görülür. Ancak buna neden olabilen birçok faktörde vardır : Testosteron üretiminin azaldığı hastalıklar(Kleinfelter Send., Orşiektomi...), Östrojen üretiminin arttığı hastalıklar(Testis Tümörleri, Böbreküstü bezi tümörleri), Şişmanlık, Karaciğer fonksiyonunu bozan hastalıklar, Tiroid fonksiyon bozuklukları, Böbrek yetmezliği, bazı antidepresan ilaçlar, vücut geliştirme sırasında alınan Anabolik steroidler( anabolan, primabolan, sustanon..), bazı mide ilaçları(cimetidine içeren), alkol kullanımı, marihuana ve eroin kullanımı erkekte meme büyümesine neden olabilir.

Erkeklerde Meme Büyümesi Var Diyebilmek İçin

Erkeklerde meme büyümesi genellikle iki taraflıdır ve çoğu kez iyi huylu bir değişikliktir. Jinekomasti denebilmesi için memede 2 cm'den fazla bir büyüme olması lazımdır.

Ergenlik Döneminde Görülen Meme Büyümesi ile Yetişkinlik Döneminde Görülen Meme Büyümesinin Farkı
Ergenlikteki erkeklerde %35-65 arasında görülen meme büyümelerinin %90'ı normale döner. Genellikle yağ birikiminden ziyade meme bezi büyümesi vardır. Ergenlikten sonraki dönemdeki erkeklerin %35'inde görülen meme büyümeleri genellikle kendiliğinden düzelmez. Meme bezinde büyümeden ziyade yağ kitlesinde artış vardır.

Meme Büyümesi Şikayeti Olan Erkeklerde Yapılması Gerekenler

Erkeklerde meme büyümesi var ise cerrahi tedaviden önce mutlaka bunun nedenleri araştırılmalıdır. Herhangi bir neden saptanırsa öncelikle o nedenin ortadan kaldırılması sonra meme büyümesi tedavi edilmelidir. Ancak sağlıklı bir yetişkinde uzun süreden beri jinekomasti bulunuyorsa uzun uzadıya bir araştırma yapılması gereksizdir.Meme bezi büyümesi tek taraflı ise ağrısı yok ise daha dikkatli olunmalı ve mutlaka araştırılmalıdır. Mamografi çekilmeli ve gerekirse biyopsi alınmalıdır.Eğer meme büyümesi için bir neden bulunamamışsa bu durumda meme büyümesinin tipini ve yağ dokudan mı yoksa meme bezi dokusundan mı kaynaklı tespit etmek için hastaya muayene sonrası ultrason yapılmalıdır.

Erkeklerdeki Meme Büyümelerinin Tedavisinin Planlanması

Erkekte meme büyümesinin tedavisini belirlemek için öncelikle meme büyümesini sınıflamak gerekir. Ergenlik döneminde görülen meme büyümelerinde Meme büyümesinin çapı 4 cm'den küçük ve şikayeti de yoksa hastaya hiçbir tedavi uygulanmayıp sadece takip etmekle yetinilir.Meme büyümesinin çapı 4 cm veya büyükse; 4 cm'den küçük ama şikayetleri fazla ise ilaç tedavisi uygulanır. Tedavisiz veya ilaç tedavisi ile ergenlik dönemindeki erkeklerde görülen meme büyümesinin % 75'i ilk 2 yıl içinde, % 90-95'i ilk 3 yılda normale döner. Bu nedenle ergenlik döneminde görülen jinekomastide hemen ameliyat yapmak doğru değildir.Ergenlik döneminde görülen jinekomastinin % 5-10'u ise normale dönmez. Eğer meme büyümesi 6 cm'den büyükse veya ilaç tedavisine rağmen devam ediyorsa Cerrahi tedavi gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp