Erkek Kısırlığı Nedenleri

Erkek Kısırlığı Nedenleri : Erkek kısırlığı çok farklı problemlerden dolayı ortaya çıkabilir. Çiftlerin her ikisinde de kısırlık problemi aynı oranda oluşum gösterir. Bu nedenle kısırlık yaşayan çiftlerin ayrı ayrı incelenmesi gerekir.

ERKEK KISIRLIĞININ NEDENLERİ

Testise bağlı gelişen problemler

Testise bağlı gelişen kısırlık problemleri testosteron hormonunda ki düşüş nedeni ile ortaya çıkabilir. Testosteron hormonunun salgılanması gereken hücrelerde fonksiyonel problemler meydana gelebilir.

Ancak bu nedenlerin yanı sıra birçok hastada hiçbir kısırlık nedeni bulunamamasına rağmen menide tohum sayısı çok az olur. Bu durum açıklığa kavuşturulamayan bir sorundur.

Testiste gelişim bozukluğu:

Testis olması gereken yerin harici bir yerde konumlanmış olabilir ve konumlandığı yerde gelişim gösteremez. Gelişim gösteremediği için kısırlığa neden olur. Normalde testisin torbaların içinde oluşum göstermesi gerekir. Fakat kasıklara yerleşmiş ise gelişemez ve fonksiyonlarını yerine getiremez.

Kullanılmış olan ilaçlar

Hastaların başka hastalıklardan dolayı kullanmış olduğu ilaçlar testisi olumsuz etkiler ve testis işlevini yerine getiremez. Bu nedenle kısırlık sorunu ortaya çıkar.

Çevresel etkenler

İş ortamında kimyasal maddelere maruz kalan erkeklerde de kısırlık oluşabilir.

Sperma oluşumunu etkileyen faktörler

Bu faktörler aşırı sıcak ve ateşlenme sonucu ortaya çıkabilir.

Testiste oluşan iltihap sorunları

Adi adı verilen iltihabın testiste oluşması ile testiste fonksiyonel bozukluk ve üreme hücrelerinde hasar oluşabilir. Bu durum da kısırlığa yol açabilir. Kabakulak hastalığı da kısırlığa neden olan bir hastalıktır. Kabakulak geçiren erkeklerde hemen hemen % 20’ sinde kısırlık görülür. Kabakulak testisin hasar görmesine ve iltihaplanmasına neden olur.

Varikosel: cinsel organdaki damarların sertleşmesine varikosel hastalığı denir. Fakat oluşan bütün varikosel vakalarında kısırlık görülmez. Eğer varikosel üreme fonksiyonunda ısı değişimine yol açar ise kısırlık problemleri oluşur.

Arpa ve dong quai çayları erkek kısırlığına faydalı olabilir. Vitex agnus castus da yumurtlamayı teşvik eder.
 
Eylem: Bu çayların bir ya da daha fazlasını birkaç ay beslenmenize dahil edin.
 
Eğer adet döngünüzün ikinci yarısında hormon testleri düşük progesteron ortaya koyarsa (yumurtlamanın henüz olmadığına işaret eder), adetinizin ilk gününden başlayarak Vitex agnus castus1 u her sabah almayı düşünün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp