Doymuş Yağlar

Doymuş Yağlar

Süt, tereyağı ve kırmızı ette bulunan yağlara denir. Doymuş' yağlar kandaki kolesterolün yükselmesine sebep olduğundan kalp damar hastalıkları açısından en riskli yağlardır. Bu nedenle yemeklerde hayvansal yağlar ve margarin kullanılmamalıdır. Türkiye de kırmızı et ve hayvansal yağ yeme alışkanlığı olan bölgelerde kalp hastalıklarının oranı daha fazladır.

Doymamış Yağlar

Sağlığımız açısından faydalı oldukları için yemeklerimizde doymamış yağlardan zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları(ayçiçeği, soya, fındık ve mısırözü yağı) kullanmalıyız.

Omega 3

Öncelikle balıkta bulunur. Kanı sulandırır, akışını hızlandırır ve içerdiği kükürt sayesinde kan dolaşımı yetersizliğine bağlı olarak oluşan selüloit oluşumuna da engel olur. Vücudun bağışıklığını güçlendirir. Balık yağında bulunan Omega 3 faydalıdır. Günlük 100 gr balık yenirse kan basıncında azalma olduğu belirlenmiştir. Çok balık yiyen Eskimolarda kanser ve koroner kalp hastalıklarının az olması dikkati çekmiştir.

Kalp damar Hastalıkları ve C vitamini

C vitamini damarlar için çok önemlidir. Damar içi elastikiyet ve damarları koruma özelliğinin yanı sıra soğuk algınlığı hastalıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır. C vitamininin kollagen üretimini uyararak vücutta yağ oluşumunu yavaşlatıcı etkisi de vardır. C vitamini yetersiz olursa damarların çatlaması daha çabuk olur. Kivi, greyfurt, portakal ve limon da C vitamini fazladır. Kırmızı biber de bulunan "kapsicina" adlı madde damarları genişletici etkiye sahiptir. Ayrıca kırmızı biber kan dolaşımı ve damar sağlığı açısından önemlidir. Kırmızı biber C vitamininin yanında yine antioksidan özelliğe sahip A ve E vitaminlerini de içerir,

Folik asit

Kalp sağlığı açısından en önemli vitaminlerdendir. Portakal suyu folik asitçe zengindir.

Flavonoid

Flavanoid maddesi kabukta bulunduğu için meyvelerin kabuğu ile yenmesi tavsiye edilmektedir. Damarları koruyucu etkisi vardır. Eksikliğinde C vitamininin etkisinin azalması söz konusudur. Havuç, maydanoz, kabak, ıspanak, şeftali, erik ve kuru üzümde fazla miktarda bulunur.

Çinko

Çinko damarların iç duvarlarındaki hücreleri güçlendirir. Mantar, deniz ürünleri, et, bira mayası ve kuru baklagillerde bulunur.

Potasyum

Potasyum hücrelerde su tutma yani şişkinliğin önlenmesinde görevi vardır. Muz, patates domates ve domates suyu potasyumca zengindir.

Kalp Sağlığı İçin Elma Suyu

Elma ve elma suyunun beslenmemizde önemli rolü vardır. Yüksek tansiyonu ve kalpteki ritim bozukluklarını önleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Keten Tohumu ve Kalp Hastalıkları

Kalp damar hastalığı riskini ve kan basıncını azaltıcı etkisi vardır. Günde 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu almak yeterlidir. Bir kaşık keten tohumunda 1800 mg Omega 3 yağ asidi bulunur. Taze tüketilmesi önerilir. Pişirilebilir, bal ve yoğurda çiğ olarak katılarak ta tüketilebilir. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Aşırı kullanmak her zaman zarar verir. Gebelerin, emzirenlerin kullanması tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp