Doymamış Yağlar Nelerdir?

Doymamış Yağlar Nelerdir?


Doymamış yağlar iki kısımdır:
 
1- Çok (poli) doymamış yağlar,
 
2- Tek (mono) doymamış yağlarHer ikisi de iyi yağlardır; bunları yemekte gıda olarak almak iyi olur.
 
1- Poli Doymamış Yağlar: Bunlar şu besin maddelerinde bulunur: Mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, soyafasulyesi yağı,/ceviz yağı, pamuk tohumu yağı. Bazı deniz ürünleri de poli doymamış yağ içerirler.
 
2- Mono Doymamış Yağlar: Bunlar gayet yağlıdırlar. Bunlar; zeytinyağında, yerfıstığı yağında ve şalgam yağında bulunur. Avacado (Amerikan armudu), mono doymamış yağ bakımından zengin olmasına rağmen, ancak çok miktarda doymuş yağ içerir. Amerika'nın çok ünlü Fro- monhom Tıp Araştırma Merkezinin müdürü Doktor Castelli diyor ki: “Yemeklerinde zeytinyağı kullanan ülke halkları en iyi sağlık şartlarında yaşarlar; bunlar genellikle kalp krizine yakalanmaz.”

Doymamış yağlar
Zeytinyağı
Ayçiçeği
Mısırözü
Ayrıca, balıkyağı da doymamış yağlardandır.
Bitkisel yağlardan olan Hindistan cevizi ve palmiye (hurma) yağı oda sıcaklığında katıdır ve doymuş yağ grubundadır.

Doymamış Yağ Nedir?

Bitkisel yağ grubu olan zeytinyağı, Ayçiçek, fındık yağı doymamış yağlardır. Bu yağlar sıvı halde bulunmaktadır. Doymamış yağ asitleri içeren bitkisel yağlar vücut için gerekli enerji ve vitamin alımını sağlamaktadır.

Yağların genel özellikleri nelerdir?

Gelişim çağındaki çocuklarda vücut gelişimini destekler.
Hücre onarımına yardımcı olur.
Vücudun enerji kaynağıdır. Hareket halinde iken karbonhidratlar ve ardından yağlar yakılarak vücudun gerek duyduğu enerji sağlanır. Uzun süre aç kalınması halinde bu enerji yağ yakımı ile sağlanır. Kilo vermek adına, uzun süre aç kalmak yağ yakımını hızlandırır düşüncesi yanlıştır. Kan şekerinin düşmesi, ve vücutta depolanan yağların yakılması aynı zamanda “acil durum” sinyalidir. Uzun süre açlık sonrası yemek yendiğinde ise, bu yağları vücut depolama aşamasına geçer. Bu nedenle, kilo vermek isterken daha fazla yağ depolamamak için uzun süre aç kalmamak önemlidir.

Doymamış yağların özellikleri;


Yeterli miktarda alınan doymamış yağlar vücut için faydalıdır. Hücre onarımını, yenilenmesini, büyümeyi, hormon düzenini olumlu yönde etkiler.
Doymamış yağlar sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Yemeklerde doymuş yağ olan katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar olan doymamış yağlar tercih edilmelidir. Unutulmaması gereken nokta ise doymamış yağlarında kontrollü tüketilmesidir. Yağların aşırı tüketimi, vücutta enerjiye dönüşemediği zaman depolanmaktadır ve bu yağların yakımı da zorlu bir süreç olacağı için dikkatli tüketilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp