Dizanteri Tedavisi

Dizanteri Tedavisi :

Dinlenme, karma sıcak konması ve sürekli bakım, vücudun su, tuz ve alkali yitirmesini karşılama ve önleme, vücuda gerekli en az kaloriyi sağlama, enfeksiyon etkenini yok etme ve belirtileri kaldıran ilaçları kullanma başlıca tedavi biçimidir. İçme suyunun içine tadını bozmadan biraz tuz eklemek uygundur.

Hastalara ayran verilebileceği gibi ayrıca sodyum klorür (1.5 gram), potasyum klorür (2 gram) ahududu, kızılcık (yoksa başka meyve) şurubu (60 ml) ve sudan (940 ml) hazırlanan içecek içirilir. Bağırsak bozuklukları sırasında hasta sulu, besleyici ve oldukça az posa bırakan gıdayla beslenmelidir. İlk 25 saat yalnız su verilir. Daha sonra çay, pelte, (ahududu ya da kızılcık peltesi) çorba, sütlaç ve muhallebi verilebilir. Bunlar 2 saatlik aralarda ve 200-300 ml (bir su bardağı) miktarında verilir. Ayrıca çeşitli antibiyotikler de kullanılabilir.

Dizanteriden korunmak için hastalar gibi taşıyıcılar da bulunmalı ve hemen tedaviye alınmalıdır. Taşıyıcılar yüksek dozda verilen ilaçlarla tedavi edilir ve gerekirse tedavi yenilenir.

Taşıyıcılar çocukların bulunduğu ya da besin işleriyle ilgili yerlerde çalıştırılmamalıdır. Dışkıyla bulaşan hastalıklara karşı alınan önlemlere başvurulur. Günümüze kadar bulunan aşılar korunmada istenilen başarıyı gösteremedi, ancak 3-4 doz biçiminde verilince az da olsa başarı elde edilebilir. Sağlanan bağışıklık 6-12 ay sürmektedir. Düşkünler yurtları, çocuk yuvaları, hapishaneler, akıl hastaneleri ve savaş sırasında askerlere uygulanırsa iyi sonuçlar alınır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp