diş protezleri nasıl temizlenir

Diş Protezleri : Bütün protez işlemlerinin başarısı hasta ile diş hekimi arasındaki işbirliğiyle yakından bağlantılıdır. Hekimine güvenen bir hasta protez yapımının bütün aşamalarında hekimin çalışmasını kolaylaştıracak, böylece hem işlevsel, hem de estetik bakımdan en iyi sonucun alınmasına ve sorunların aşılmasına yardımcı olacaktır.Yaşlanma süreci, gelişme ve olgunlaşma dönemlerinin ardından gelişen olaylar bütünüdür. Bu döneme ilerleyen bir çöküş eşlik eder.Bu sürecin başladığı zamanı belirlemek zordur. Bazılan damar sertliğiyle, bazılan menopoz ve andropozdan sonra, bazdan derinin yaşlanmaya yüz tuttuğu 20'li yaşlarda, bazdan ise dişlerin döküldüğü yıllarda başladığım öne sürer.Bu son durum kişiyi yalnızlığa, toplumdan kaçmaya itebilir.

Çünkü dişlerin kaybedilmesiyle birlikte yüz büyük değişikliğe uğrar. Yaş ne olursa olsun yanaklann çöktüğü, çenenin burna yaklaştığı haliyle kişi başkalannm karşısına çıkmak ya da aynaya bakmak istemez. Davranışlarda da belirgin değişiklikler gözlenir. Kendine bakmama ve savruklaşma oldukça sık karşılaşılan durumlardır. Bütün bunlar kesinlikle göz ardı edilebilecek gelişmeler değildir. Psikolojik sorunlar bazen daha da ağırlaşır. Dişten yoksun kişiler içine düştükleri durumu ölüme yaklaşmanın somut kanıtı sayabilirler. Kendine acıma ve ruhsal çöküntü biçiminde sorunlarla karşılaşılabilir. Bazen kimlik bunalımı ve yaşamı yeni baştan, ama çok daha kötümser bir gözle değerlendirme gibi gelişmeler görülebilir. Bütün bu olumsuz gelişmeler daha başlangıçta takma dişlerin kullanılmasıyla engellenebilir.

Kuşkusuz hasta kendini daha iyi hissedecek, günlük yaşama ayak uydurma çabasını sürdürecek, durumunu olgunlukla göğüsleyebilecektir.Dişsiz ağzın kalıbını almadan önce röntgen filmiyle kemikte diş kökü, kist ya da çıkmamış diş gibi takma diş için sorun yaratacak bir durumun var olup olmadığını incelemek gerekir. Bu incelemeye göre hekimin önerileri doğrultusunda uygun cerrahi girişimler gündeme gelebilir. Eski uygulamaların tersine günümüzde var olan dişlerin korunmasıtemeldir. Gerekli görülen dişlerin bakımı ve dolgusu yapılarak tedavi edilir. Bu dişler protezi sağlamlaştırmakta da kullanılabilir. Çekilen diş sayısı ne kadar azsa kemik yuvalannın büzüşüp damak atrofısi, yani doku gerilemesiyle damağın küçülmesi olasılığı o kadar azalır. En azından bu küçülme süreci daha uzun bir zaman dilimine yayılır.Bu işlemlerden sonra kalıp alma aşamasına gelinir.

Diş hekimi aldığı kalıba uygun olarak protezi hazırlayacaktır. Kalıp alındıktan sonra bu kalıba uygun olarak aklilik biçimlendirilir ve dişler yerlerine takılır.Dişlerin tamamı ya da büyük bölümü yitirilmişse takma diş adı verilen ve kolayca takılıp çıkanlabilen protezler hazırlanır.Diş köklerini çevreleyen kemik yuvası işlevsiz kaldığından büzüşmeye başlar. Bu doku gerilemesi düzenli birhızla ilerlemez. İlk yıl hızlıdır ve gerilemenin yaklaşık yüzde 50'si bu evrede tamamlanır. Daha sonraki aşamada ise büzüşme oldukça düzenli bir hıza kavuşur. Uygun yapılan protezlerde damak atrofısi çok daha yavaş gelişir. Sonuç olarak dişsiz ağza uygulanan protez ortaya çıkabilecek çeşitli sorunlar için çok etkili bir çözümdür. Çiğneme ve sözcükleri doğru söyleme olanakları yapılan protezlerle büyük ölçüde yeniden kazanılır. Ayrıca çene hareketlerine yönelik ayrıntılı çalışmalar yapay dişlerin daha kusursuz biçimde yapılmasını sağlamıştır.

Kalıp alma aşamasında kullanılan özel yumuşak maddeler bütün girinti ve çıkıntıların istenen ayrıntıda saptanabilmesine, yüz estetiğinde büyük önem taşıyan ön dişlerin konumunun kesin biçimde belirlenmesine yaramaktadır.Sağlanan bu gelişmeler sayesinde protezler hemen her zaman başarıyla ağza yerleştirilmektedir. Böylece kişinin günlük yaşama uyum göstermesi kolaylaşmakta, tersi durumlarda ise fiziksel ve psikolojik çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır.Takma diş yaptıranlar doğal dişlerin sağladığı olanakların hepsine kavuşamayacaklarını ve süresi kişiden kişiye değişen bir alışma sürecinden geçeceklerini bilmelidirler. Protez çok başarılı bile olsa normal çiğneme işlevlerinin ancak üçte biri geri kazanılabilir. Başlangıçta, takma diş kullanan kişi ısırılması ve çiğnenmesi kolay olan yiyecekler seçmeli, yemekte acele etmemelidir.

Öndeki dişlerin kullanımını en aza indirerek yanak ve dilden yardım almak, çok küçük lokmaları çiğnemek, bunları da her iki yana eşit dağıtmak, kısaca çiğnemeyi yeniden öğrenmek gerekir. Ağza büyük lokmalar almak, yapışkan besinler yemek ve aceleci davranmak kaçınılması gereken davranışlardır.Tıp alanındaki büyük ilerlemeler ortalama insan ömrünü uzatmış, ileri yaşlara ulaşanların sayısmı artırmış ve gençler ile yaşlılar arasında iletişimin bir ölçüde korunmasını, yaşlıların günlük yaşamındışına itilmemesini sağlamıştır. Ama günümüzün yaşlıları dişlerin bakımı ve korunmasına daha az önem verildiği bir gençlik evresinden gelmektedirler. Bu nedenle takma dişlere duyulangereksinim hâlâ çok fazladır.Tıbbın görevi yalnızca yaşamı uzatmak değil, aym zamanda yaşlı insanların daha rahat bir yaşam sürmesini sağlamaya çalışmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp