dış hemoroit görüntüleri

Dış hemoroit: Anüsün dışındadır ve üzeri deri ile kaplıdır. İç hemoroit: Anüs içinde olup üzeri mükoz zarı ile kaplıdır. Ani iste büzücü kaslar vardır. Bağırsağın iç yüzünde bulunan doku kanla dolar. Hemoroit kansere sebep olmaz. Kalınbağırsak kanseri farklı sebepten meydana gelir. Anal fissür (çatlak) hemoroit ile karıştırılır.

Hemoroitin Sebepleri

Toplardamar genişlemesi sonucu meydana gelir. Hastalık 40 yaşından sonra daha fazla görülür. Gebelikte karın içi basınç artınca toplardamara baskı yapar, bu hemoroit sebebidir. Hemoroit kalıtsal değildir. Ancak genetik yönünün de olduğu savunulmaktadır. Şişmanlık, kabızlık, aşırı ıkınma, müshil fazla kullanma, rektumdaki tümörler, hareketsizlik, uzun süre oturmak, hamilelik, soğukta fazla oturmak ve alkol hemoroite sebep olabilir. Sistemin bozulmasının sebebi ıkınmadır. Ikınma ile kan dolar fakat geri dönemez. Çok ağrılı bir hastalıktır.

Hemoroitin Belirtileri

Popo kaşınması, külotta kan lekesi ve kanama görülür. Popo kanaması kanser riskini taşır. Popo yıkanırken ele kitle gelir dışarı çıkar yani anüs dışarı çıkar, elle içeri sokulur. Kişi dışkı olduğunu zanneder tuvalete gider bir şey çıkmaz. Dışkılamada kanamalar görülürse, anüs çevresinde kaşıntı, makat çevresinde şişlik, akıntı, yanma hissi ve ağrı oluyorsa hemoroittir. İltihaplı ise ağrı görülür.

Hemoroit Tedavisi

Toplumdaki utanma duygusundan dolayı hastalar tedavide gecikebilmektedir. Erken tedavi önemlidir. Makat bölgesinin ılık sabunlu su ile yıkanması önemlidir. Çocuklara tuvalete gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ağır yük zararlı, yüzme yararlı, dar pantolon giyilmemeli ve iç çamaşırlar pamuklu olmalıdır. Kabız olmamalıdır. İki günden fazla kabız kalmamalı, kabızlıktan mutlaka kurtulmalıdır, gerekirse ilaç kullanmalıdır.

Dışkıyı çıkarırken acele ıkınmak ve zorlamak iyi değildir. Soğuk su kompresi uygulanabilir. Ağrı için anüse soğuk kompres yapılabilir. Kaşıntı için merhem kullanılmalıdır. Anüs çevresi çok. İyi yıkanmalıdır. Sonuçta cerrahi müdahale gerekebilir. Pancar kaynatılır lapa basur memelerine konur. Patates ve kabak lapa haline getirilir basur memelerine konur. Patlıcan yaprağı veya lahana yaprağı günde birkaç defa konur. Papatya suyu ile yıkanır.

Hemoroit Hastalarının Beslenmesi

Düzenli beslenme, günde 8-10 bardak su tüketimi, günlük en az yarım saatlik yürüyüş bağırsakları çalıştırır. Posası bol elyaflı yiyecekler yani lifli gıdalar her öğünde alınmalıdır. Gençler fastfood alışkanlıkları sonucu kabız olur. Bu da hemoroit olma riskini artırır. Bol sebze ve meyve yenmelidir. Meşe palamudu ezilir yenir ve su içilir. Nar kabuğu çayı içilir. Bol su içmeli, yumurta, peynir, sebze, pırasa ve üzüm yemelidir.

Hemoroit Hastalarının Yememesi Gereken Yiyecekler

Basuru olanlar tahriş sebebi olabilecek, acılı, ekşili gıdalar, acı biber, baharat, kızartmalar, tahin, domates, karnabahar, ıspanak ve lahana yememelidir. Çay ve kahve az içmeli veya hiç içmemelidir. Sofradan kalkmadan içilen çay kabızlık yapar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp