diş eti kanamasına hangi diş macunu

Diş Eti Kanaması ve Nedenleri

Diş eti kanaması, bir çok kişinin şikayet ettiği ancak çok önemli bir hastalık olan diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Önemli bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni ağız ve diş sağlığının vücudun diğer organlarını da etkiliyor olmasıdır. Diş eti konum itibarıyla ağızda dişlerin alt yapısını oluşturan bir yapıdır. Diş etlerinin sağlığı demek, öncelikle dişlerin sağlıklı olması demektir. Dişlere yapılacak her işlemde diş eti sağlığının yerinde olması ilk koşuldur. Bu yüzden diş etlerine gereken özenin gösterilmesi gerekir.

Sağlıklı diş etleri nasıl olmalıdır?

Diş etleri sağlıklı olduğunda açık pembe renkte, mat ve sıkı bir görünümde olur. Üzerindeki dişi kökünden sıkıca sarar. Dişin konturlarını takip eder. Şişkinlik, enfeksiyon ve kızarıklık olmaz. Diş fırçalama sırasında ve diş ipi kullanımında kolayca kanamaz. Ağızda sızlama şeklinde etkilere neden olmaz.

Diş eti kanamasına neden olan hastalıklar nelerdir?

Diş eti ve dişleri destekleyici dokuları etkileyen periodontal hastalıklar iltihabi sorunlardır. Diş kayıplarından % 70 oranında sorumlu olurlar. Erken aşamada tespit edildiklerinde kolayca tedaviye cevap verirler. Bu hastalıklar kendini öncelikle diş etindeki değişimlerle gösterir. İlerleyen dönemlerde etkisini daha fazla arttırırlar. Bu rahatsızlıklar;

Gingivitis: Bu rahatsızlık diş eti hastalığının başlangıç aşamasıdır. Diş etleri kırmızı bir renk almış, kanamalar başlamış ve diş etleri şişmiştir. Diş fırçalama esnasında diş etleri hem kanamakta, hem de hassas bir hal almaktadır. Gingivitis tedavi edilmezse ilerleyerek, diş etlerine ve çene kemiğine hasar verecek duruma gelir. Ağız kokusu kendisini sürekli hissettirir.

Periodontis: Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamalarda oluşan bu rahatsızlık, dişleri destekleyen kemiğe ve dokuya hasar vermeye başlar. Diş eti ve diş arasındaki cepte hızla bakteri üremeye başlar. Burası temizlenemeyen alanlardır. İlerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıpları meydana gelebilir. Diş etlerinde kanama, iltihabi akıntı gözlenir. Dişler birbirinden uzaklaşmaya bile başlar. Bunun nedeni alveol kemiği denen ve dişin sağlıklı bir şekilde yerinde durmasını sağlayan destek dokunun üzerinde hücresel yıkım olmasındadır. Ayrıca kişilerdeki ağız şiddetlenir ve kişinin sosyal hayatında da sıkıntılar oluşturmaya başlar.

Diş eti hastalıklarının sebepleri nedir?
Bakteri plağı: Diş etini etkileyen en önemli sebeptir. Bunlar dişe tutunan, saydam bir tabaka halindeki bakteri plağıdır. Yeterince özen gösterilmeyen ağız hijyeni sonrası bakteri plağının oluşması kaçınılmazdır.

Sigara alışkanlığı: Başka önemli hastalıkların sebebi olan sigara, diş etleri ve ağız içi mukozası içinde zararlı bir etkendir. Diş etlerinde oluşan hastalıkların bir sebebi olarak görülmektedir.

Genetik etkenler: Diş eti hastalıkların gelişmesi % 30 oranında genetik yatkınlıktan oluşur. Bu araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Bu yatkınlığın ağız bakımına dikkat etmeyen kişilerde çok daha yüksek oranda arttığı görülmüştür.

Hormonal değişimler: Gebelik dönemi, menopoz ve adet dönemi gibi süreçlerde vücutta hormonal değişimler olduğundan, diş etleri daha hassas bir duruma gelir. Kişilerde yeteri kadar ağız bakımı olmadığında, diş eti hastalıkların gelişimi kaçınılmaz hale gelir.

Stres: Stres faktörü vücudun dengesini bozan risk faktörlerden biridir. Vücudu korumasız bıraktığından, diş eti hastalıklarının gelişimini tetikler.

İlaç kullanımı: Anti depresan ilaçlar, doğum kontrol hapları, kalp ilaçları gibi ilaçların kullanımı ağız sağlığını yakından ilgilendirir. Bunların kullanımı sırasında ağız sağlığına daha fazla önem gösterilmelidir.

Dişleri sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı: Bu alışkanlıklar diş eti ve dişler arasındaki kuvvetin azalmasına neden olur. Diş eti çekilmesine sebep olur. Bunun önleminin alınması gerekir.

Diyabet hastalığı: Diş etinde enfeksiyon riski yaratan diyabet hastalığında, kan şekeri düzene sokulmalıdır. Ayrıca hastaların düzenli olarak diş doktoru kontrollerine gitmeleri gerekir.

Beslenme düzensizlikleri: Bu şekilde beslenmenin sağlıksız olması bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacağından başka hastalıkların yanında, diş eti hastalıklarına da sebep olabilir.

Kötü yapılmış dolgular ve kron köprüler: Diş etine baskı yapan dolgular, köprü ve kronlar diş etinde sorun yaşanmasına neden olur.

Diş eti kanaması neden olur?
Diş fırçalama sırasında dişlerin ve diş etlerinin uygun şekilde fırçalanmaması halinde, bakteri plaklarının oluşumu söz konusu olur. Bakteri plağının diş etinde enflamasyonu meydana getirmesiyle diş etinde kanamalar olur. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde olan kanamalardır. Çünkü sağlıklı olan diş eti kanama belirtisi göstermez. Bu nedenle diş fırçalama düzenli olarak yapılmalıdır.

Diş eti kanaması tedavi edilmediğinde ne olur?
Diş eti kanamaları başladığında bunların tedavi edilmemesi, başlangıçta gingivitis oluşumuna neden olur. Bu aşamada da tedavi edilmediğinde periodontitis adı verilen dokulara ve kemiğe kadar ilerlemiş diş eti hastalığı oluşur.

Diş eti kanamaları nasıl önlenebilir?
Bunu önlemenin tek yolu ağız bakımının düzenli yapılması ve ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Ağız gargarası kullanmak, dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş doktoru ziyaretlerini yapmak diş eti kanamalarını başlamadan önlemeye yardımcı olur. Düzenli diş hekimi kontrolü sırasında diş taşı temizliği uygulaması yapılır.

Diş eti sağlığını korumak ve devamını sağlamak için ne yapılabilir?
Diş eti sağlığının korunması dişlerinde sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Dişlerin ve diş etinin üzerinde oluşacak bakteri plağının temizlenmesi ancak ağız bakımına dikkat etmekle sağlanır. Ağız bakımıyla diş taşlarının oluşumuna da engel olunur. Kişiler yılda 2 defa dişleri ve diş etleri sağlıklı bile olsa, rutin diş doktoru ziyareti yapmalıdır. Diş fırçalama sırasında diş etinde kanama olan kişilerin yaptığı en yanlış uygulama diş fırçalamayı bırakmak oluyor. Ancak bu aşamada diş etlerinde olan kanama diş etinde biriken bakteri plağından kaynaklanır. Bu yüzden diş fırçalamanın bırakılmaması gerekir. Sağlıklı diş ve diş eti için, ağız bakım ürünlerinin özenle seçilmesi ve düzenli olarak kullanılması gerekir. Kendiniz için en uygun ürünleri diş doktorunuza danışarak kullanmalısınız.

Diş eti hastalıkları nasıl anlaşılır?
Diş eti hastalıklarının belirtileri diş fırçalama sırasında ya da kendiliğinden oluşan kanamalarla, iltihap nedeniyle oluşan ağız kokusuyla, ağızdaki kötü tatla, diş etlerinin kızarık ve şiş olmasıyla, dişlerin sallanmasıyla, dişlerin eğrilmesiyle ve diş etlerinde oluşan kaşıntı hissiyle anlaşılabilir. Diş doktoruna düzenli giden kişiler bunların ilerlemeden teşhis edilmesini sağlayabilirler.

Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Diş eti hastalıklarında uygulanan periodontal tedavi dişlerin çevresindeki sert ve yumuşak dokulardaki hastalıkları iyileştirmek, bunların oluşturduğu etkileri gidermek için uygulanır. Bu yüzden kişilerin diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ara yüz fırçasıyla bakteri plağını uzaklaştırması, diş doktorunun da özel aletler kullanarak diş üzerinde olan birikintileri uzaklaştırması gerekir. Diş eti iltihaplarında erken aşamada daha kolay çalışmalarla tedavi sağlanmasına rağmen, ileri aşamalarda periodontal operasyon gerekli hale gelir.

Diş etinin çekilmesi, iltihaplanması ve büyümesi halinde, dişle diş eti arasında çene kemiğinde erime olması durumunda meydana gelen cepleri ve kemik erimesini tedavi etmek için yapılan cerrahi işlemler periodontal operasyon olarak tanımlanır. Bu işlemler lokal anesteziyle uygulanır. Sadece diş etini etkileyen sorunlarda, büyüyen diş eti kesilerek ağızdan uzaklaştırılır. Uygulanan operasyondan sonra hastaların diş doktoru kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. İlerlemesi durumunda diş eti kanamalarının diş kayıplarına kadar gideceği dikkate alınarak, zamanında uygun tedavinin uygulanması ve ağız bakımına özen gösterilmesi gerekir. Diş eti kanaması her zaman diş eti hastalığının varlığına işaret eder. Bu nedenle önemsenmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp