diş eti çekilmesi neden olur tedavisi nedir

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasıdır.

Diş eti çekilmesi hangi yaş gruplarında görülür?

Genç ve yaşlılar olarak toplumun tüm bireylerinde diş eti çekilmesi görülür.

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?

Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, diş fırçalama sayısının günde 3 kereden fazla olması, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer değişikliği, yüksek ve anormal frenulumlar, diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açar.

Diş eti çekilmesi yaşamamak için dişlerimi nasıl fırçalamalıyım?

Dişler orta sert bir fırça ile dairesel hareketlerle fırçalanmalı ve asla çok sert olmamalıdır.

Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesine nasıl sebep olur?

Diş eti hastalıkları diş etinin içinde meydana gelen iltihapsal hastalıklardır. Diş etinin içerisinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemik dokusunda erime meydana gelir ve kemik dokusunda çekilmeye sebep olur.Diş eti dokusuda kemik dokusunu takip ederek diş eti çekilmesine sebep olur.

Diş eti çekilmesi olan dişlerin etrafında olan kaplama ve dolgularımı tedaviden sonra kullanabilir miyim?

Diş eti tedavisi sonucunda o bölgede bulunan tüm kaplama ve dolguların değişmesi gerekir.

Diş Eti Tedavisi

Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak dişhekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz.

Diş Eti Şişmesi

Diş eti şişmesinin başlıca nedeni bakterilerin bölgeyi istila ederek enfeksiyon oluşturmasıdır.Bakteriler ve onların asitli yıkım ürünleri bölgeye zarar verirler ve diş eti bu duruma bir tepki göstererek şişmeye başlar.Ayrıca hamilelik durumu, aşırı stresin olduğu dönemler, çok fazla sigara kullanımı, Alınan besinlerin diş eti üzerindeki olumsuz etkileri, ergenlik durumunda,herhangi bir travmaya bağlı olarak diş etinin şişmesi ki bunu nedeninin başında genellikle toplumumuzda sık görülen kürdan alışkanlıkları gelir.Ayrıca bilinçsiz bir şekilde kullanılan diş macunları da diş eti şişmesine neden olabilmektedir.Vitamin ve minerallerin yetersiz olması ki bu dolaylı olarak diş etinin dirençsiz kalmasına ve diş eti şişmelerine neden olmaktadır.Ayrıca sadece dışarının bir etkisi sonucu oluşmayabilir,kalıtsal da olabilir.

Sayılan bu faktörlerin dışında sistematik bir hastalığın semptomu olarak da diş eti şişmesioluşabilir.Bu durumlarda diş hekiminiz sistematik bir rahatsızlıktan şüphe duyuyor ise hastayı ilgili hekime yönlendirmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Nedenleri

Bakteri plağı: Diş eti hastalığının temel nedeni; dişe sıkıca tutunan, yapışkan, saydam bir tabaka olan bakteri plağıdır. Ağız hijyeni yetersiz olduğunda, diş ve diş etlerini etkileyen bakteri plağı oluşur. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanı sıra, aşağıdaki faktörler de diş eti sağlığını yakından etkilemektedir.

Sigara: Sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi birçok önemli rahatsızlığa sebep olur. Tüm bunların dışında, ağız içi mukozası ve diş etleri için de çok zararlıdır, diş eti hastalıklarının gelişmesine neden olur.

Genetik faktörler: Yapılan araştırmalara göre, diş eti hastalıklarında % 30 oranında genetik bir yatkınlık söz konusudur. Ayrıca, ağız bakımının kötü olması ile diş eti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede diş eti problemi olan bir kişi var ise, mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına (periodontolog) diğer aile üyelerinin de muayene olması gerekir.

Hormonal değişiklikler: Hamilelik, puberte, menopoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyenine ayrıca özen gösterilmelidir. Diş etleri bu dönemlerde daha hassas olur, diş eti hastalığına olan yatkınlık artar.

Stres: Stres; hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında, diş eti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki, periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres, vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığını yakından etkiler. O nedenle, bu ilaçlardan birini almak gerekirse, diş hekimine bilgi verilmeli ve ağız hijyenine özen gösterilmelidir.

Diş sıkmak veya gıcırdatmak: Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olur. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.

Diyabet – şeker hastalığı: Diyabet hastaları, periodontal (diş eti) enfeksiyon açısından yüksek risk grubundadır. Mutlaka rutin diş eti kontrolleri, bir diş eti uzmanına yaptırılmalı ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Kötü beslenme: Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere diğer enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur.

Kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular: Diş etine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler diş etlerinde problem oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp