Danışmanlık Test, Tedavi Ve Hastalık Aşamalarında Yapılacaklar

Danışmanlık Test, Tedavi Ve Hastalık Aşamalarında Yapılacaklar : ♦Test öncesinde,
♦ Test sonrası sonucun negatif olduğu durumlarda,
♦ Test sonrası sonucun pozitif olduğu durumlarda,
♦ Kan merkezlerine kan bağışı yapmaya gönüllü kişilere,
♦ Kan donörlerine yapılan testte HIV saptananlara
♦ Asemptomatik HIV pozitiflere,
♦ Kendini rahatsız hisseden HIV pozitiflere
AIDS hastalık belirtileri başlamış olanlara,
♦ Tedavi gereksinimi başladığında,

Demansiyel ve nörötik belirtiler başladığında, (Özellikle hastanın bu durumunun ne anlama geldiğinin ve nasıl yönetileceğinin enfeksiyonun varlığından haberdar olan aile ve yakın çevresine anlatılması gerekir.)

Hastanın ve yakın çevresinin kriz durumlarında,
Hastalığın terminal döneminde (özellikle aile ve yakın çevresine),

Danışmanlığın nerede yapıldığı çok önemlidir. Çünkü başvuran kişi üzerinde oldukça önemli etkiler yapar. Danışmanlığın, diyaloğun kesilme şansının olmadığı, özel bir mekanda, başvuranla yalnız olarak yapılması HIV/AlDS'le ilgili korkularla başa çıkabilmek için kolaylaştırıcı olacaktır. Hastalarla olan diyalog hasta yatağınınyanında da olabilir. Bu yatak hastanın evinde veya danışmanlık odasında olabilir. Fakat her koşuldaki ilişkinin sıcak ve saygılı bir atmosferde olması şarttır. Danışmanlık asla koridor veya bekleme odası gibi bir yerde yapılmamalıdır.Hastalar kendi özel durumları veya davranışları ile ilgili kritik sorular sorabilirler. Bazen de konuşulan konudan uzaklaşıp bulunulan mekana dikkatleri kayabilir. Zaman zaman ana konudan sapıp başka konulardan bahsedebilecekleri gibi verilmiş cevaplara yönelik sorularını tekrarlayabilirler.

Danışman her şeyden önce etkili dinlemeyi bilmeli ve konuları yumuşak bir biçimde yönlendirmelidir.Danışmanların kendi değerleri, yaklaşımları ve inançları vardır, fakat değerleri, yaklaşımları, inançları farklı kişilerle çalışmak durumundadırlar. HIV/AlDS'le yaşayan kişiye kötü davranılması, onların dışlanması, damgalanması gerekliliği üzerine önyargılar vardır ki; hastayla insanca ilgilenme kavramını yok edebilir. Danışman kendi kültürünün önyargılarını taşımamalıdır. Danışmanlar, başvuranlardan hoşlanmak zorunda değillerdir, ama bu kişilere iyi bir hizmet sunmalı ve tüm bilgileri eksiksiz ve yorumsuz vermelidirler. Eğer bu gerçekleştirilemiyorsa başvuran bir başka danışmana gönderilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp