Çocuklarda Dizanteri

Çocuklarda Dizanteri :

Direkt temas durumlarında veya su ile bulaşma şekli görülür. Bunun yanında tüketilen gıdalarda dizanterinin bulaşma ihtimalini yükseltir. Direk bulaşmadan kasıt, hasta olan kişinin elinin değdiği, kapı kolu, kullandığı çatal, bıçak, havlu, bardak, tuvalet muslukları olarak ifade edilen durumlardır. Dizanteri hastalığını hafif derecede yaşayanlar, hiç yatmadan ayakta atlatabilirler ancak hastalığı da yaymaya bu sırada devam ederler.

Dizanteri basili bir insanda hafifi derecede bir hastalık hali yaratırken, başka bir insanda ağır bir hastalık durumuna yol açabilir. Bunun yanında hiçbir şekilde dizanteri belirtisi göstermeden dizanteri hastalığını geçiren kişilerde vardır. Basili dizanterinin bulaşmasında kirli besinleri tüketmek, pişmeden yenilebilen meyve, sebze, et gibi gıdaları tüketmek hastalığın bulaşmasında etkili olurlar.

Bunun yanında dizanteri salgınları en çok yaz aylarında görülür. Çünkü karasinekler de dizanteri bulaştıran unsurlardan biridir. Aynı zamanda deniz olan bölgelerde, denize akan lağımlardan karışan basiller plajdaki insanlara bulaşabilir.

Dizanteri hastalığına her yaştan ve her cinsten insan yakalanabilir. Dizanterinin en ağır yaşandığı kişiler, yaşlılar, çocuklar, verem hastaları, dolaşım yetmezliği olan kişiler, gebe kadınlar olarak sıralanabilir. Dizanteri hastalığının kuluçka süresi yaklaşık 3 ile 6 gündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp