Çocuklarda Diş Dolgusu

Çocuklarda Diş Dolgusu

Çocuklarda Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır

Çocuklarda diş dolgusu, devamlı dişlerde meydana gelen çürüklerde değişik dolgu maddeleri ile restore edilebilir. Konu hakkında yazımızı okuyunuz. Çocuklarda Diş Dolgusu Sürekli Dişlerinde Çürüme Olan Çocuklara Yapılabilcek Bir Tedavi Çeşididir.

Çocuklarda Diş Dolgusu

En eski ve en geleneksel dolgu olan amalgam dolgu, en sık kullanılan dolgu çeşididir. En başarılı bu güne kadar istatistiklere göre en başarılı bulunmuş dolgu amalgam dolgudur. Metal tozlarının ve civanın karıştırılmasıyla, elde edilen bir dolgu tipidir. Çok sağlıklıdır. Çok dayanıklıdır. Yalnız esnetik problemleri vardır. Rengi ile ilgili. Artık günümüzde de esnetik çok önemli olduğundan dolayı hastalarımız olabildiğince amalgam dolgudan uzaklaşmakta ve daha dolgun dişleri tercih etmektedirler. Oluşan reçine esanslı Kompozit dolgular dediğimiz dolgular vardır. Halk arasında ışınlı dolgu veya lazer dolgu diye de bilinir. Bunlarda çok dayanıklı ve esnetik dolgulardır. Yalnız ömürleri amalgam dolgu kadar uzun değildir. Ömürleri biraz daha kısadır. Bunların dışında büyük harabe olan dişlerde döküm dolgular veya porselen döküm dolgular tercih ediliyor. Bunlar teknisyen tarafından ve dişe özel şekilde hazırlanır ve dişin üzerine yapıştırılır.

Dolguya önce hazırlanır. Çeşitli biz dolgu yapacağımız bölgeye kavide hazırlarız. Kavide dediğimiz yeni prensiplerde uygulanmış bir boşluktur. Eğer çürükten kaynaklanan bir problem var ise bu çürüğün tamamen temizlenmesi gerekiyor. Kırık oluşmuşsa eğer tekrar dolgunun oturması için oraya yapışması için çeşitli aşındırmalar yapılır. Ve kullanacağınız maddeye göre eğer yapıştırmamız gereken bir dolgu ise onların yapıştırıcı ajanları kullanılır. Eğer halk tabirinde tepme şeklinde bir dolgu yapılacak ise çeşitli alt yapıları hazırlandıktan sonra dolgunun bu boşluğa tepilerek dolgusu yapılır. Metal dolgular metal tozların cıvası ve demiri ayrıdır. Bir araya geldiklerinde bir hamur şeklinde bir karışım meydana geliyor. Ve bunlar zamanla sertleşirler. Yani ağızda beklediği sürece bunlar daha da sertleşir. Ve 24 saat gibi bir süre içinde bütün sertliğini kazanırlar. Beyaz dolgu dediğimiz Kompozit dolgular ışınla sertleşirler. Bunun avantajı bize olabildiğince çalışma imkânı sağlamasıdır. Dişe uyguladıktan sonra biz ışın vermediğimiz sürece dolgu sertleşmez. Döküm veya porselen dolgular zaten sert halde gelir. Sadece yapıştırılarak dişe oturtulur.

Dolgu eğer düştüğünü fark edersek bir an önce diş hekimine başvurmamız gerekiyor. Aksi takdirde orada açık kalan bölgede mikro organizmalar çürümeye sebep olacaktır ve diş tekrar dolgu ile tedavi edilecekken, kanal tedavisine hatta dişin çekilmesine kadar gidebilecektir. Ayriyeten apseleşme ve ağrı… ilk müdahale eğer boşluk orada fark ediliyor ise en azından yemek kaçmasın diye oraya bir pamuk ilave edebiliriz. Ve ertesi gün ilk iş olarak bir diş hekimine başvurmamız gerekiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp