Çoçuk Beslenmesinde Sabah Kahvaltısının Önemi

Çoçuk Beslenmesinde Sabah Kahvaltısının Önemi :

Günümüzde çocuk olmak çok zor


Fast food yiyeceklerden başka seçeneği olmayan çocuklara harçlıklarını veriyoruz, "Aman sakın bunları yemeyin" diyoruz. Bilgisayar alıyor sonra kullanımlarını kısıtlıyoruz, spor yapmalarını söyleyip iyi bir eğitim alması için en ağır okullara gönderiyoruz; okullardaki spor programlarını sormuyoruz. Bir sürü cazip yiyeceğin olduğu tatil köylerine götürüp "yeme" diyoruz. Çocuk olmak çok zor!
 
Beslenme, anne karnında başlayan ve yaşamımız sonlanıncaya kadar süren, çok önemsenmesi gereken bir süreçtir. Çünkü kalbimiz, ciğerlerimiz, böbreklerimiz yani tüm iç organlarımız bizden demir ister, çinko ister, magnezyum ister, protein ister, yani yeterli ve dengeli beslenmemizi ister. Eğer biz bu istekleri karşılayamazsak organlarımız iyi gelişemez ve daha sonraki yaşlarda da hızla yaşlanır, arızalanır ve hastalanır. 
 
Özellikle beyin gelişiminin 6 yaşa kadar olan beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğunu bilirseniz, işin ne kadar ciddi olduğunu anlarsınız sanırım.İşte bu yüzden çocuklarda beslenme, en az kişilik eğitimi, okul eğitimi kadar önemli olmalıdır. İlk yaşlardan itibaren beslenmeyle ilgili doğru bir eğitim alan çocuk, daha sağlıklı,mutlu ve huzurlu yaşamakla kalmaz, çevresindekileri de doğru yönlendirebilir.

Çocuk beslenmesi, hiçbir zaman açlığı gidermek ya da çocuk çabuk büyüsün diye zorla ve çokça yedirmek olarak anlaşılmamalıdır. Çocuk beslenmesinde en önemli kriter, ek besinlere başlama anından itibaren yemesini istemediğimiz tatlara çocuğumuzu alıştırmamamızdır. Beslenme şeklimiz ve davranışımızla çocuğa örnek olmalıyız. Unutmayın ki, farkında olmasanız da çocuklar tamamen sîzleri taklit edecek ve örnek alacaktır.
 

Çocuk beslenmesinde ilk aşama, anne beslenmesine bağlı olduğu dönemdir

Bu dönem anne karnı ve loğusalık dönemidir. Hatta bu dönemi en önemli dönem olarak nitelendirebiliriz. Anne adayları, boş kalorilere yönelmeden, aylara göre bebeğin büyüme ve gelişimiyle doğru orantılı olacak şekilde beslenmelerini düzenlemelidirler. Bunu başarabilmek, emzirme döneminde anne ve bebek için büyük yararlar sağlar. Bu yararlar anne ile bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasından tutun, annenin süt verirken harcadığı kaloriyle zayıflamasına yardımcı olmasına kadar çok yönlüdür.

İlk 7 gün içinde gelen süt mutlaka bebeğe verilmelidir. 
 

Emzirmede sorun yoksa altı ay anne sütü vermeye gayret edilmelidir

İkinci aşama ek gıdalara başlama dönemidir ki bu, çocuk yuvaya veya okula başlayana kadar tamamen kontrol edebildiğimiz, beslenme eğitimi ve alışkanlıklarını kazandırabildiğimiz dönemdir. Bu dönemde ebeveynler, özellikle çocukların yememesi gereken besinleri aile büyüklerinin kullanmasına asla izin vermemelidir. Bu dönemde çocukları tatlara alıştır- mazsanız, büyüdüklerinde de bu besinlerin bağımlısı olmazlar.Üçüncü aşama okul çağı dönemidir. 
 
Okul döneminde kahvaltı en önemli öğün olarak karşımıza çıkar. Kahvaltı yapmadan güne başlamamaları sağlanmalıdır. Az miktarda da olsa çocuğun yiyebileceği alternatifler sunularak evden aç karnınaçıkmaları engellenmelidir. Bu küçük bir kâse sütlü cornflakes olabilir, peynirli tost olabilir, sütlü meyve olabilir, çorba olabilir, klasik kahvaltı olabilir.Öğle yemeğini ise, mümkünse okuldaki yemekhanelerinde yemeleri tercih edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp